Een visual van hoe de nieuwe geldkiosk er op de nieuwe locatie uit komt te zien
Een visual van hoe de nieuwe geldkiosk er op de nieuwe locatie uit komt te zien Foto: Visual Rabobank

Eén pinautomaat op nieuwe locatie voor Beek en Donk

Algemeen

Tekst: Alexander Brutsaert

Beek en Donk – In 2020 verdwijnen de pinautomaten op het Heuvelplein en Piet van Thielplein en krijgt Beek en Donk naar waarschijnlijkheid een zogenoemde geldkiosk ter hoogte van de St. Michaëlkerk in de Koppelstraat. Hiervoor ligt momenteel een vergunningsaanvraag bij de gemeente Laarbeek. Bij de geldkiosk kan niet alleen gepind worden; er kan ook geld afgestort worden.

Karin Kriek-Meuldijk, manager Dagelijkse Bankzaken Rabobank Peel Noord, legt uit waarom Beek en Donk een geldkiosk krijgt: "Het gebruik van contant geld neemt af, maar daarnaast willen de banken het wel toegankelijk, veilig en betaalbaar houden. Zo is een samenwerking tussen Rabobank, ABN AMRO en ING ontstaan, waarbij in 2020 overgegaan wordt op generieke automaten. Alle pinautomaten heten dan 'Geldmaat' en hebben dezelfde opvallende uitstraling."

Locatie
Volgens Karin is de komst van 'Geldmaat' meteen de reden waarom de automaat (van een onafhankelijke partij) niet in het nieuwe pand van de Rabobank op het Piet van Thielplein komt. "We hebben samen met de gemeente Laarbeek gekeken naar een locatie in of nabij het centrum van het Heuvelplein of Piet van Thielplein. Bij de uitgekozen locatie klopt alles: de geldkiosk is naast de centrale ligging goed bereikbaar, er zijn parkeerplaatsen en de ondergrond is goed. Op de afbeelding zie je dit niet, maar er komt ook camerabewaking, extra verlichting, veiligheidspaaltjes en een voorziening voor mindervaliden."

Uitgebreide kiosk
In Laarbeek krijgt alleen de nieuwe geldkiosk nabij het Heuvelplein de afstortmogelijkheid erbij. De overige pinunits – zoals in Aarle-Rixtel en Mariahout – blijven – op het logo na – intact. In Mariahout wordt de unit nog wel verder verfraaid met lokale beelden. "Wie geld wil afstorten, kan dadelijk bij de nieuwe geldkiosk naar binnen. De kiosk is gedeeltelijk transparant. Dit in het kader van de veiligheid."

Informatieavond
Op 28 mei organiseerde Rabobank Peel Noord een informatieavond voor omwonenden in Beek en Donk over de komst van de nieuwe geldkiosk. Hier werd weinig tot geen gehoor aan gegeven, tot teleurstelling van de Rabobank. Op deze avond konden omwonenden vragen stellen en in gesprek gaan met de Rabobank. Ook mochten zij meedenken over de foto's die op de kiosk komen. "Dit mag uiteraard nog steeds", vertelt Karin. "We willen graag de inwoners erbij betrekken."