Afbeelding

PNL-wethouder Ria van der Zanden stapt op na 'vertrouwensbreuk' met eigen partij; andere partijen beraden zich op samenwerking

Politiek nieuws

Laarbeek - Wethouder Ria van der Zanden (financiën) heeft donderdagavond haar functie neergelegd. Ze besloot hiertoe nadat haar eigen partij PNL tegen de kadernota stemde. Voor de vier ander partijen was de tegenstem van PNL reden om zich te beraden op het vijfpartijenakkoord waarmee ze gezamenlijk vorig jaar de gemeente gingen besturen.

Van der Zanden nam na de tegenstem van haar partij geëmotioneerd het woord. ,,Het coalitieakkoord is Handen Ineen. Ik heb zojuist geconstateerd dat dat de handen zijn losgelaten. Het is een intensief en lang proces geweest waarin deze kadernota tot stand is gekomen. Mijn fractie stemde er niet mee in. Dit voelt als een vertrouwensbreuk en ik ben diep teleurgesteld. Daarom heb ik besloten om mijn functie neer te leggen. Ik weet dat ik er alles aan heb gedaan om de handen ineen te houden."

Donderdagavond sprak de gemeenteraad over de bezuinigingen die in Laarbeek nodig zijn om de financiële problemen op te lossen. Onder meer het voorstel om de ozb met 38 procent te verhogen kwam aan bod. PNL wilde de kadernota voor kennisgeving aannemen. Dit om te kijken of er nog verder bezuinigd kon worden. De andere partijen stemden hier tegen. Ron Verschuren van ABL: ,,Als we hiermee instemmen nemen we onze verantwoordelijkheid niet en laten we het college bungelen. Nieuwe bezuinigingsvoorstellen zijn altijd mogelijk."

De kadernota werd uiteindelijk met 10 stemmen voor en 9 stemmen tegen (PNL-fractie) aangenomen. Daarop nam Ria van der Zanden emotioneel het woord en gaf aan op te stappen.

Namens PNL reageerde Toon Brouwers: ,,We hebben begrip voor de keuze. We weten als geen ander dat Ria er alles aan gedaan heeft. Het vertrek van de wethouder had niet gehoeven. In de samenstelling waarin we nu zitten maakt het mogelijk om tegen de wethouder te stemmen. We zijn zowel oppositie als coalitie."

Ron Verschuren nam het woord voor ABL. ,,Een wethouder die met hart en ziel het beste voor heeft met Laarbeek. Een wethouder die keuzes durft te maken, die haar eigen partij niet durft of wil maken. Die kortzichtigheid leidt tot het vertrek van de wethouder. Hier spelen onderliggende krachten die niet te beteugelen zijn in de slangenkuil van PNL."

Verschuren reageerde daarna ook nog namens de vier andere partijen. ,,Wij gaan ons beraden. De tegenstem van de voltallige fractie van PNL voelt als het opzeggen en afwijzen van het vijfpartijenakkoord. Wij gaan ons beraden op de ontstane situatie."