Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Laarbeek terug bij af

Politiek nieuws

Laarbeek - Een partij die de anderen nog voor het debat begint een ultimatum stelt. Een wethouder die een vertrouwensbreuk voelt met haar eigen partij en opstapt en alle partijen die zich nu beraden op de ontstane politieke situatie. Na de gemeenteraadsvergadering van vorige week is de Laarbeekse politiek terug bij af.

De vijfpartijencoalitie is niet meer en het politieke experiment waarmee vorig jaar werd gestart om in Laarbeek alle neuzen dezelfde kant op te krijgen is drie jaar eerder dan gepland gestrand. Donderdag bespraken de politieke partijen de voorstellen van het college om Laarbeek financieel weer de goede kant op te sturen. Dat er bezuinigd moet worden, daar waren alle partijen het met elkaar wel mee eens. Tegenvallers uit het recente en veel langere verleden noopten hiertoe. Vanaf februari werden de raadsleden in vijf sessies door het college meegenomen in hoe Laarbeek ervoor staat en wat de mogelijkheden tot bezuiniging waren. Alleen bezuinigen was niet voldoende. De onroerendezaakbelasting (ozb) moest volgens het college ook stijgen (met 38 procent).

Ultimatum
PNL mocht donderdag als eerste aftrappen en bij monde van raadslid Toon Brouwers werd meteen een ultimatum aan de andere partijen gesteld. PNL wilde de kadernota, waar alle plannen in staan, voor kennisgeving aannemen, zodat er nog verder gekeken kon worden naar waar mogelijkheden tot bezuinigingen lagen. ,,Als ons amendement niet wordt overgenomen, dan is de echte wil om er samen uit te komen niet. Wij stemmen dan tegen de kadernota", stelde Brouwers. Dit zorgde direct voor wrevel bij de andere partijen. ,,Kampioen laagste lasten is geen doel op zich", reageerde Jos Gruijters namens De Werkgroep. ,,Op voorhand oproepen om in te stemmen met het voorstel omdat ze anders tegen de kadernota stemmen, dat slaat het debat dood. Zo werkt democratie niet", vond Ron Verschuren (ABL).

Geen urgentie voor uitstel
CDA, PvdA, ABL en De Werkgroep vonden de verhoging van de ozb iets waar niemand op zit te wachten, maar ze zagen het wel als iets noodzakelijks om het hoge voorzieningenniveau in Laarbeek op peil te houden. PNL meende dat de ozb niet zo fors hoefde te verhogen en dat er op andere plekken nog verder bezuinigd kon worden. PNL-wethouder Ria van der Zanden van financiën zag geen reden om het stemmen over de kadernota uit te stellen. ,,Iedereen doet zijn best om mee te denken. De raad is maximaal meegenomen in het proces, alle vragen konden ze stellen. Ik zie dan ook geen urgentie om het uit te stellen."

Volgens Ron Verschuren (ABL) draaide alles om verantwoordelijkheid nemen. ,,Wij gaan die niet uit de weg. We gaan met zijn allen veel pijn lijden. Iedereen mag met nieuwe ideeën komen, die zijn zeker welkom. Maar we moeten het college wel kaders meegeven richting de begroting van 2020. Anders laten we het college bungelen. Neem de verantwoordelijkheid met zijn allen, zodat we straks met een sluitende begroting zitten."

Kadernota aangenomen
De kadernota werd bij de stemming wel aangenomen, met 10 stemmen voor en 9 tegen. Het college kan nu dus verder met de voorgestelde bezuinigingsplannen. Wat de consequenties daarvan precies zijn is nu nog niet duidelijk. Donderdagavond werden verschillende financiële aanpassingen doorgevoerd en de precieze gevolgen daarvan worden nu doorberekend. De 38 procent ozb-verhoging kan zodoende nog naar beneden worden bijgesteld. Na de zomer gaat het college naar alle vier de kernen van Laarbeek (zodra de precieze gevolgen van de kadernota zijn doorberekend) om een ieder uitleg te geven van wat de gemaakte keuzes nu in gaan houden.

Vertrek Van der Zanden
Zoals aangekondigd stemde de volledige PNL-fractie donderdagavond wel tegen de kadernota. Reden voor een geëmotioneerde PNL-wethouder Ria van der Zanden om op te stappen. ,,Het coalitieakkoord is Handen Ineen. Ik heb zojuist geconstateerd dat de handen zijn losgelaten. Het is een intensief en lang proces geweest waarin deze kadernota tot stand is gekomen. Mijn fractie stemde er niet mee in. Dit voelt als een vertrouwensbreuk en ik ben diep teleurgesteld. Daarom heb ik besloten om mijn functie neer te leggen. Ik weet dat ik er alles aan heb gedaan om de handen ineen te houden." Partijgenoot Toon Brouwers reageerde op het vertrek: ,,We hebben begrip voor de keuze. We weten als geen ander dat Ria er alles aan gedaan heeft. Het vertrek van de wethouder had niet gehoeven. In de samenstelling waarin we nu zitten maakt het mogelijk om tegen de wethouder te stemmen. We zijn zowel oppositie als coalitie."

Ron Verschuren nam het woord namens de andere partijen: ,, Een wethouder die met hart en ziel het beste voor heeft met Laarbeek. Een wethouder die keuzes durft te maken, die haar eigen partij niet durft of wil maken. Die kortzichtigheid leidt tot het vertrek van de wethouder. Wij gaan ons beraden. De tegenstem van de voltallige fractie van PNL voelt als het opzeggen en afwijzen van het vijfpartijenakkoord. Wij gaan ons beraden op de ontstane situatie."

Toekomst
Deze week kwamen alle partijen bij elkaar. Maandagavond zaten de fractievoorzitters en vertegenwoordigers van de partijbesturen bijeen. ,,Dat was een goed gesprek. Ieder heeft zijn zegje kunnen doen. Mijn rol is om te zorgen voor momenten van reflectie en dat de verhoudingen weer genormaliseerd worden", legde burgemeester Van der Meijden uit.

OZB
OZB in 2019 (bij een woningwaarde van 300.000 euro)
Laarbeek: 313,74 euro
Asten: 335,40 euro
Someren: 345,60 euro
Deurne: 430,80 euro
Gemert-Bakel: 465,04 euro
Helmond: 478,80 euro
Laarbeek +38 procent stijging in 2020: 432,96

Tekst: Daan Daniëls