Ria van der Zanden
Ria van der Zanden Foto: Joost Duppen

Ria van der Zanden haalt hard uit naar PNL

Politiek nieuws

Laarbeek – De opgestapte wethouder financiën Ria van der Zanden zegt geen goed woord over te hebben voor Partij Nieuw Laarbeek (PNL). En dan heeft ze het zowel over hun stem tegen de kadernota (toekomst financiën gemeente Laarbeek) als over de manier waarop ze na het opstappen behandeld is door 'haar' partij. "Ik ben vrijdag meteen uit alle app-groepen en van de website verwijderd. Op een zakelijk telefoongesprek na, heb ik niets meer gehoord van de partij waar ik jarenlang mijn nek voor uitgestoken heb. En dan suggereren zij naar de inwoners dat ze er voor de mensen zijn."

Donderdagavond maakte Van der Zanden publiekelijk bekend op te stappen als wethouder, nadat PNL tegen de kadernota stemde. De partij vond de 38% ozb-verhoging, die opgenomen was in dat stuk, onacceptabel. "We hebben vorig jaar met vijf partijen een akkoord gesloten voor een raadsbrede coalitie. Dit is door de gemeenteraad ondertekend, dus ook door PNL. De kadernota is een uitwerking van dit vijfpartijenakkoord. Ik vind dat de tegenstem van PNL impliciet hetzelfde is als het opzeggen van het vertrouwen in deze raadsbrede coalitie", stelt Van der Zanden. Bowen Straatman, fractievoorzitter PNL, ziet dit anders: "In een raadsbrede coalitie gebeurt het juist dat je ooit tegen je wethouder moet stemmen, anders kun je geen politiek bedrijven. Van ons had Van der Zanden niet op hoeven stappen. Wij vertegenwoordigen ons partijbelang, waarin wij tegen zo'n forse ozb-verhoging zijn. Wij vinden dat we dat moeten nakomen, omdat we dat beloofd hebben aan de inwoners van Laarbeek."

Gelekte brief
Nadat de wethouder financiën, volgens haar zeggen, na donderdagavond niets meer hoorde van PNL, klom ze in de pen om een brief te schrijven aan de partij. Deze werd al snel gelekt aan het Eindhovens Dagblad door een anonieme tipgever. De brief liegt er niet om: "Ik schrok eerst, omdat het als intern document is opgesteld. Maar nu heb ik er wel meer vrede mee, want er staat precies in zoals ik me voel. Daar is niets van gelogen. En dat mogen mensen best weten."

Van der Zanden stelt in de brief dat de PNL-fractie wel degelijk op de hoogte was dat een nee-stem in de raad zou leiden tot haar vertrek. Daarbij zou door oud-wethouder en huidig PNL-bestuurslid Hans Vereijken 'het mes op tafel' zijn gelegd: als de fractie zou instemmen met dit plan, zou het voltallige PNL-bestuur opstappen. Van der Zanden benadrukt dat de forse ozb-verhoging en diverse bezuinigingen haar ook na aan het hart gingen. "Maar het is uit te leggen. We moeten er samen onze schouders onder zetten, met alle partijen, en eruit komen. Kijken naar de (on)mogelijkheden. De PNL-fractie is weggelopen voor deze moeilijke besluiten. Zij namen geen verantwoordelijkheid, maar schoven die de andere partijen toe."

Gebrek aan empathie
Los van de tegenstem die tot haar vertrek leidde, betreurt Van der Zanden het gebrek aan empathie vanuit PNL. "Ik heb heel veel voor deze partij gedaan. Nu gebeurt er dit, en is er niemand thuis. Ik heb berichtjes, bedankjes en zelfs bloemen van andere partijen gekregen. Maar van PNL heb ik niets gehoord, enkel een zakelijk telefoontje van de voorzitter over de afwikkeling. Niet eens de vraag: Hoe gaat het met je? Zij bekijken het zakelijk. PNL wil geen ozb-verhoging, maar ze komen niet met andere oplossingen. Ze willen puur aan de inwoners laten zien dat zij de ozb niet verhogen. Daar ben ik nu het slachtoffer van."

Reactie PNL
Straatman betreurt Van der Zandens besluit en reactie: "Wij herkennen ons niet in de brief. Van der Zanden heeft enorm veel voor onze partij betekend en wij hebben ook heel veel respect voor haar. We hebben juist zorgvuldig proberen te handelen na donderdagavond. Wij begrepen vanuit het telefoontje met onze voorzitter dat Van der Zanden zelf even rust wilde en uit de app-groepen en dergelijken verwijderd wilde worden."

Hoe nu verder?
Kan de relatie tussen Van der Zanden en PNL nog gelijmd worden? "Natuurlijk gaan wij nog contact met haar opnemen om het hierover te hebben. Want nogmaals, ze heeft heel veel voor ons betekend en we betreuren deze hele situatie", besluit Straatman.

Wat de (oud-)wethouder nu gaat doen, is nog niet duidelijk. "Ik heb daar nog geen moment over nagedacht. Ik wil eerst dit laten bezinken. Hoe de toekomst eruit gaat zien, wordt de komende periode wel duidelijk."

Tekst: Nikki Barten
Foto: Joost Duppen