Logo mooilaarbeek.nl
   | Fotonummer: 5960e3
Foto:
Onderwijs

Senegalees afscheid voor juffrouw Ans

Mariahout – Geen afscheidsreceptie, maar een leuk feestje met de kinderen van de school. Na een onderwijscarrière in Gemert, Lieshout en 22 jaar in Mariahout gaat Ans Slits met pensioen.

Brabantse gemoedelijkheid
"Gaat juffrouw Ans nu al met pensioen?" vraagt een moeder van de Bernadetteschool. "Ze ziet er niet uit als 65." Gelijk heeft ze. Ans is nog steeds een energieke dame die afgelopen week nog met haar tassen voor het schoolkamp liep te sjouwen. Het laatste schoolkamp van de juf verliep prima en de achtste groepers, die eigenlijk al vakantie hebben, lopen deze donderdag toch nog even de school binnen om afscheid van de juf te nemen. "In groep 5 zijn we bij haar thuis wezen zwemmen", vertelt Janneke uit groep 8. "Na afloop gingen we ook nog bij haar barbecueën. Dat was erg leuk." Gastvrije Ans leende haar huis regelmatig uit aan schoolse activiteiten.

Creativiteit en geschiedenis
Naast haar gastvrijheid heeft Ans ook aandacht voor kunst en cultuur. Jarenlang zorgde ze ervoor dat de Mariahoutse kinderen in contact kwamen met kunst- en theatervormen en maakte ze deel uit van de werkgroep die dit voor de Laarbeekse scholen regelde. "Juf Ans speelt ook accordeon", zegt Tim uit groep 7, "al heeft ze dat in onze klas nooit gedaan." Met haar eigen klas bezocht ze het Boerenbondsmuseum in Gemert en daar zal ze behoorlijk veel over de Brabantse geschiedenis verteld hebben. Volgens de kinderen van groep 5/6 houdt juffrouw Ans van geschiedenis. "Ze weet altijd wel iets extra's te vertellen, soms wel zoveel dat we op het einde tijd tekort komen." De kinderen zeggen unaniem dat ze heel lief en behulpzaam is.

Swingend afscheid met de Djembé
Samen met haar man Tiny werd Ans donderdag thuis in een open sportauto opgehaald. Daarna liep ze door een erehaag met kinderen, terwijl Senegalese percussionisten Moussa N'Diaye en Ibou Ndoung de aankomst nog swingender maakten. Alle groepen van de school kregen daarna in etappes een workshop in de aula van de school. Stilzitten was er niet bij. Grote spontaniteit en ritmische klanken maakten van Mariahoutse kinderen Afrikaanse muzikanten. Maar Brabanders, dat blijven ze. In een grote polonaise liep de hele school achter elkaar aan over de speelplaats. Na een spontane voorstelling, met alle kinderen op trommels in de hoofdrol, was deze mooie dag voorbij. Samen met Tiny en haar gezin gaat Ans van haar pensioen genieten. Maar Ans zou Ans niet zijn als ze op de valreep niet nog een kind, met klas, uitnodigde om te komen zwemmen. Gastvrijheid ten top.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>