Logo mooilaarbeek.nl
De situatie Wellestraat/Bosscheweg   | Fotonummer: 5fdee5
De situatie Wellestraat/Bosscheweg (Foto: Joost Duppen)

Hoe worden verkeersborden gemaakt?

Heb je je ooit wel eens afgevraagd hoe verkeersborden in en rond Laarbeek - en in de rest van Nederland - gemaakt worden? Een van de bedrijven die verkeersborden en -afbakeningen verzorgt, is het bedrijf Erdi uit Zaandam. Erdi maakt verkeersborden volgens een vaste procedure. Hoe ziet dit proces er in hoofdlijnen uit?

Verkeersborden bestaan uit twee onderdelen
Een verkeersbord van Erdi is opgebouwd uit twee delen. Ten eerste is dat het metaal van het bord zelf. In de tweede plaats worden er stickers gebruikt om het bord uniek te maken. De ijzeren of metalen bebording wordt door de fabrikant op maat gemaakt in een passende vorm. Dat kan een ronde vorm zijn, maar ook een driehoekige, rechthoekige of vierkante vorm. Uiteraard is de vorm afhankelijk van het soort verkeersbord dat gemaakt wordt. Vervolgens komt er een laag verf op het bord, die als achtergrondkleur dient. Deze verf wordt in een dunne laag op de borden gespoten. Zo krijgen borden een perfecte achtergrondkleur, die op elk soortgelijk bord hetzelfde is. Natuurlijk wordt hierbij gekozen voor de goede kleur die past bij het doel van het bord (zoals waarschuwen of verbieden). Dat kan rood zijn, geel, zwart, wit of elke benodigde kleur.

Speciale verf zorgt voor reflecterende langs op de weg
Uiteraard is het van groot belang dat verkeersborden, of ze nu in Laarbeek of elders in Nederland geplaatst worden, zowel overdag al in de avond en nacht perfect zichtbaar zijn. Om die reden wordt er op een verkeersbord een speciale verfsoort aangebracht, namelijk een verftype waar minuscule glasdeeltjes verwerkt zijn. Dit zorgt voor een reflecterend effect, die cruciaal is in de avonduren. Als je met de auto, een bus, truck of met de fiets in het donker dit soort borden nadert, zorgt het reflecterende licht ervoor dat de boodschap ook in het donker leesbaar is voor weggebruikers.

Tijd om de stickers aan te brengen
Nadat het bord in de juiste vorm vervaardigd is en een goede verflaag heeft meegekregen, worden de juiste stickers aangebracht. De stickers bevatten afbeeldingen van verkeerssituaties en/of teksten dan wel cijfers. Denk bijvoorbeeld aan snelheidsborden op de snelweg. Dit gebeurt in een andere fabriek dan waar het bord is voorbereid. Er komt vervolgens een afbeelding of tekst op voor een doodlopende weg, 'Sla hier links af', omleiding of wat anders. Nadat het bord helemaal is afgewerkt, is het tijd om langs de weg geplaatst te worden.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>