Vlnr: Inge Louwerier, Raimond Lucker en Kayleigh Adriaans
Vlnr: Inge Louwerier, Raimond Lucker en Kayleigh Adriaans Foto: Mark Barten

"Een glimlach op het gezicht is het mooiste wat er is!"

Algemeen

Beek en Donk - Stel je eens voor dat jouw gezinsleven in één klap veranderd? Stel je eens voor dat jouw kindje zo ernstig ziek wordt, dat je niet weet of hij het wel gaat redden. In 2018 waren er 116.537 mensen in Nederland met de ziekte kanker, waarvan 2% kinderen onder de 15 jaar zijn. Stichting Beertje Jayden staat klaar voor deze kinderen en hun families.

In 2014 kregen Inge Louwerier en Raimond Lucker het verschrikkelijk nieuws. Hun zoontje Jayden, 5 jaar op dat moment, had een neuroblastoom. Een neuroblastoom is een kwaadaardig tumor wat ontstaan is uit een bepaald type zenuwweefsel. Dit noemen ze ook wel het sympathische zenuwstelsel genoemd. Na acht maanden in Amerika, is Jayden inmiddels 4,5 jaar schoon verklaard.

Een glimlach op het gezicht
"Het idee voor Beertje Jayden is ontstaan toen Jayden ziek werd", vertelt Inge. "Wij wilden graag iets doen voor de kindjes in het ziekenhuis, die net als Jayden neuroblastoom hebben. Mijn zus en ik zijn toen beertjes gaan haken en deelden deze uit aan de zieke kindjes." In de periode dat ze in Amerika waren, zorgde Inge ervoor dat het beertje al klaar stond voor gezinnen die vanuit Nederland kwamen voor behandeling.

"Dat gaf zo'n fijn gevoel", zegt Inge. "Veel kinderen hebben er echt troost van gehad." Het wordt al snel duidelijk dat het niet alleen troost biedt aan de zieke kinderen, maar ook voor hun families. Het kleine gebaar gaf een glimlach op de gezichten van de kinderen en hun ouders.

Dankbaarheid
In eerste instantie had Inge de beertjes alleen gemaakt voor kinderen met neuroblastoom. Toen besefte Inge dat ze hier mee verder wilde. Niet alleen voor kinderen met neuroblastoom, maar voor alle kinderen met kanker. Dus werden er kleine beertjes aan sleutelhangers gehaakt en vele beertjes hingen aan de infuuspaal.

Met de opbrengst van de beertjes die ze tot dan toe verkocht hadden, besloten ze te gaan koken voor de mensen die wonen in het Ronald McDonald huis. In een Ronald McDonald huis kunnen ouders, broertjes en zusjes logeren als de kinderen in het ziekenhuis liggen voor een behandeling. Raymond vertelt dat hij nooit meer vergeet dat er een man het huis binnenkwam met wéér een maaltijdsalade. Die man werd meteen uitgenodigd om met ze mee te eten. "Je hebt simpelweg geen tijd om te koken. Je bent de hele dag bezig met het zorgen. Het eten in ziekenhuizen is duur en vaak niet heel smakelijk. De meeste mensen hadden al weken geen zelfgekookte maaltijd meer gehad." Ze werden uitvoerig bedankt door iedereen, soms tot wel tien keer toe. "Dat is waar we het voor doen", vertelt Inge.

Stichting Beertje Jayden
Op 11 juli 2019 ging de wens van Inge en Raymond in vervulling. De Stichting Beertje Jayden werd officieel opgericht. Inge, Raymond en Kayleigh Adriaans runnen deze stichting. Inge maakt alle beertjes, Raymond hanteert de financiële en administratieve zaken en Kayleigh gaat de Facebookpagina en acties bijhouden.

"Momenteel zitten we nog in de opstart, maar op de Facebookpagina komen alle knuffeltjes met verschillende maten en prijzen te staan. Zo kan iedereen ze via daar bestellen", vertelt Kayleigh enthousiast. Het aanbod wordt divers. Van kleine beertjes aan sleutelhangers tot kerstbeertjes ter grote van je hand. "Mensen kunnen altijd hun wensen doorgeven. Ze kunnen zelf hun kleuren kiezen, maar ook eventueel een naam. Maar ook andere dieren zijn mogelijk." Stichting Beertje Jayden zal door blijven gaan met het uitdelen van knuffels op afdelingen in ziekenhuizen. "Met kerst ga ik goodiebags maken en wil deze dan uitdelen aan gezinnen met zieke kinderen. Gelukkig staan ziekenhuizen daarvoor open. Helaas mag je niet altijd op de afdeling wegens infectiegevaar bijvoorbeeld."

Doneren
Je kunt Stichting Beertje Jayden steunen met het kopen van de knuffels. Maar het is ook mogelijk om een donatie te doen aan de stichting. Met de donaties worden de presentjes voor de zieke kinderen gemaakt en te koken in het Ronald McDonald huis. Niet alleen kinderen met een neuroblastoom, maar alle kindjes die kanker hebben. Wil je een donatie doen? Dat kan via het volgende bankrekeningnummer: NL12RABO0344950948 T.N.V Stichting Beertje Jayden.

Vlnr: Inge Louwerier, Raimond Lucker en Kayleigh Adriaans