Logo mooilaarbeek.nl
   | Fotonummer: 304177
Foto:
Gemeente

Gemeente gaat kledinginzameling in eigen beheer doen

Laarbeek - Voor de gewone burger zal er niet veel veranderen. Mensen die een zak met oude kleren hebben, kunnen deze in de toekomst ook gewoon in een van kledingcontainers die in Laarbeek staan stoppen. Wat wel gaat veranderen, is dat de gemeente vanaf 2020 geen vergunningen meer uit gaat geven aan goede doelen om kleding in te zamelen. De gemeente Laarbeek kiest ervoor om dit in eigen beheer te gaan doen. Dit moet de Laarbeekse schatkist jaarlijks zo'n 30.000 euro opleveren, is de verwachting van de gemeente.

Vooral voor de Beek en Donkse stichting Pandilla is dit een hard gelach. De stichting, opgericht door Tonnie en Jan Gevers, zamelt al sinds jaar en dag kleding in om mensen in India te kunnen helpen. Zij hebben van de gemeente vergunningen gekregen om kledingcontainers op verschillende plekken in de gemeente te zetten. Daar gaat vanaf 2020 dus een eind aan komen. "Wij dragen als gemeente goede doelen een warm hart toe, maar we zijn er als gemeente niet om goede doelen in stand te houden", reageert wethouder Joan Briels. "Laarbeek staat er financieel niet goed voor en samen hebben we gekeken naar mogelijkheden voor extra inkomsten. In de kledinginzameling gaan enorme geldstromen om en we denken dat we daar naar schatting zo'n 30.000 euro per jaar mee kunnen ophalen."

Stichting Pandilla wil nog niet reageren op het besluit van de gemeente. "We hebben altijd goed contact met de gemeente en hebben deze week een gesprek over wat dit gaat betekenen." Een mogelijke oplossing voor stichting Pandilla is om de kleding in te zamelen op eigen terrein. De gemeente geeft namelijk aan dat vanaf 2020 alleen inzameling op particulier terrein is toegestaan. Ook huis-aan-huisacties door middel van plastic zakken zullen door de gemeente niet meer vergund worden.

Partij Nieuw Laarbeek (PNL) heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college over dit besluit.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>