Pastor Geoffrey de Jong
Pastor Geoffrey de Jong Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Pastor Geoffrey de Jong wordt officieel voorgesteld

Algemeen Gemeente Kerkberichten

Laarbeek - Geoffrey de Jong wordt zondag 1 september voorgesteld als de nieuwe pastor van de parochie De Zalige Pater Eustacius van Lieshout. Dat gebeurt tijdens een plechtige viering in de Onze-Lieve-Vrouw-Presentatiekerk van Aarle-Rixtel. DeMooiLaarbeekKrant bezoekt de kersverse pastor in de pastorie aan de Kerkstraat in Beek en Donk en maakt kennis met de jonge en gedreven pastor.

Jong
De nieuwe pastor heeft een jeugdige uitstraling. Een olijk petje in de kleuren van Zuid-Afrika draagt daar zeker aan bij. "Noem me maar pastor, of pastor Geoffrey, of gewoon Geoffrey", zegt hij vriendelijk. "Ik ben nog te jong om met 'U' aangesproken te worden." Alleen het boordje verraadt dat hij priester is. Als er al ijs was, dan is dat nu gebroken! Gastvrij schenkt hij de koffie in.

Pastor Geoffrey de Jong is 39 jaar. Hij is geboren in 1980 in de Zuid-Afrikaanse stad Johannesburg. Zijn ouders waren protestant. Het gezin telde twee kinderen. Geoffrey heeft nog een jongere broer De roots van de familie lagen enkele generaties terug, in Nederland. Hun nationaliteit was Zuid-Afrikaans. "Onze familie kende in Zuid-Afrika weelde", vertelt pastor Geoffrey. "We woonden in een villa met een royale tuin. Mijn ouders hadden contact met alle rassen, rangen en standen die er in Zuid-Afrika voorkomen. En dat zijn er nogal wat.

Vluchteling
"De politieke situatie met zijn apartheid en discriminatie was mijn ouders een doorn in het oog en vormde een regelrechte bedreiging", zo gaat Geoffrey verder. "Mijn ouders vonden dat hun kinderen in een land moesten opgroeien waar geen ruimte is voor rassenscheiding. Het oog viel op Nederland, het land waar ook hun roots lagen. Toen ik acht jaar was, zijn we naar Nederland gevlucht. Wij maakten mee, wat tegenwoordig iedere vluchteling meemaakt. We verhuisden van een villa in Johannesburg naar een rijtjeswoning met een postzegeltuin in Mierlo-Hout. Onze eerste meubelen kwamen van de kringloop. En ook onze kleding. Mijn ouders moesten weer helemaal van onder af aan beginnen. Mijn broer en ik moesten de taal leren, want we waren Engelstalig opgevoed. Maar het ergste was de cultuuromslag. Waren we in Johannesburg gewend om het te vragen, als we iets wilden. Hier moesten we als kind bijvoorbeeld leren dat vragers juist overgeslagen worden… De taal kreeg ik onder de knie. Algemeen beschaafd Brabants versta ik wel, maar ik spreek het nauwelijks"

Roeping
"Op het einde van mijn studie aan het Atheneum van het Carolus Borromeus College in Helmond, wist ik niet hoe ik verder wilde. Ik maakte lijstjes met mogelijke beroepen. Het waren allemaal beroepen waarvan ik dacht dat je er veel geld mee kon verdienen. Het beroep van priester stond er niet op. In die tijd kreeg ik een biografie over Boeddha in handen. Ik ontdekte dat er in het leven meer is dan alleen materialisme. In religie vond ik inspiratie. Ik stak wel eens een kaarsje op en ik ging bidden. Aanvankelijk voelde ik me aangetrokken tot de Anglicaanse kerk. Later zou het alsnog de katholieke kerk worden. Na een stage bij de ziekenhuispastor van het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond, wist ik zeker dat het geen kantoorbaan zou worden. Ik voelde een innerlijke drang in me om mensen bij te staan in al hun levensfasen. Het was een gevoel dat het verstand te boven gaat. Wat anderen blijkbaar voelen als ze verliefd zijn."

Studie
"Ik studeerde theologie in Tilburg. Volgde een gedeelte van de priesteropleiding in Roermond en bij de Norbertijnen in Tongerlo in België, om te eindigen bij de priesteropleiding van Den Bosch. Op 2 juni 2012 werd ik tot priester gewijd. Mijn eerste H.Mis droeg ik zaterdag 9 juni op in de St.Willibrordkerk in Diessen. Mijn stageplek als diaken. Ik koos na de wijding tot diaken bewust voor het priesterschap. Als diaken zou ik wèl een vrouw aan mijn zijde mogen hebben. Ik wilde echter vrij zijn om me vierentwintig uur per dag in te kunnen zetten voor de medemens. Als kapelaan was ik verbonden aan de H. Hartparochie in Boxtel. Net zoals in de Laarbeekse situatie, een fusieparochie."

Uitdaging
"Ik vind mijn nieuwe parochie in Beek en Donk een mooie uitdaging. Kan ik een juiste mix vinden tussen pastoraal werk en onvermijdelijke bestuurlijke taken? Kan ik er voor iedereen zijn? Kan ik het goede werk van mijn voorganger voortzetten? Kan ik het slepende dossier van de Leonarduskerk vlot trekken? Ik ga in alle nederigheid luisteren. Ik wil een bezielende herder zijn."

Gewoon mens
Hoewel uitermate gedreven, is de pastor ook gewoon een mens. Hij houdt van lezen en reizen, speelt graag computerspelletjes, studeert Japans, wandelt in de natuur, houdt van muziek, speelt klarinet en blokfluit en pikt graag een terrasje met vrienden en familie. Ambities om bisschop, paus of zelfs heilige te worden heeft hij niet. In zijn dagelijkse leven is de patroonheilige van de humor, Philippus Nerie, voor hem wel een lichtend voorbeeld: De snelste manier om heilig te worden is humor. Als je om jezelf kunt lachen, blijf je vanzelf nederig…

DeMooiLaarbeekKrant wenst pastor Geoffrey de Jong veel succes. De plechtige viering waarin hij officieel wordt voorgesteld is op zondag 1 september in de O.L.V. Presentatiekerk van Aarle-Rixtel. De viering begint om 10.00 uur.