Logo mooilaarbeek.nl
   | Fotonummer: b9133d
Foto: Mees van den Ekart
Algemeen

Minister op bezoek bij Royal Swinkels Family Brewers

Lieshout - Minister Cora van Nieuwenhuizen kwam op maandag 26 augustus naar Royal Swinkels Family Brewers, in het dorp beter bekend onder de oude naam Bavaria. Zij deed dat om zich op de hoogte te stellen van het project Bier Boer en Water, dat door zijn circulaire opzet een voorbeeld is voor de samenwerking tussen de industrie en de landbouw in deze nieuwe tijd.

Water
Het bezoek van de minister aan Royal Swinkels Family Brewers (hierna RSBF) staat vooral in het teken van de circulaire economie. Bij RSFB is dit vertaald naar duurzaam ondernemen, waarvoor Marthijn Junggeburth is aangesteld als manager duurzaamheid. Het bezoek van de minister valt daarom uiteen in een inleiding, waarbij het bedrijf wordt voorgesteld en een uitleg over hét project op het gebied van duurzaamheid bij RSFB 'Bier, Boer en Water'. Het project zorgt ervoor, dat het gebruik van water door het bedrijf niet eindigt in het rioolputje, maar dat dit water na gereinigd te zijn, wordt hergebruikt voor het telen van brouwgerst.

Milieu
De bus, waarmee minister Van Nieuwenhuizen het bedrijf zal bezoeken is verlaat. De aanwezige pers en andere genodigden zijn blij als ze de hitte van het plein kunnen verruilen voor de koelte in de bus. In deze bus moet iedereen, ja ook de minister, zich omkleden. Getooid met een blauwe jas met daarover een oranje hesje, op werkschoenen zet Cora van Nieuwenhuizen de eerste stappen op de beton naast de blikvulafdeling van RSFB. Daar vertelt Peer Swinkels CEO van RSFB, heel in het kort dat het bedrijf naast het brouwen van bier nog een hele belangrijke speler is op de mout-markt. Hij vertelt in het kort over de uitbreiding in Eemshaven en de Ethiopische brouwerij Habesha, waar met 8000 lokale aandeelhouders bier wordt gebrouwen voor de Afrikaanse markt. Hij refereert aan de ISO-26000-norm, waaraan de firma zich vasthoudt als een leidraad. Daarna neemt Thomas Swinkels de minister met haar gevolg mee voor een korte rondleiding langs de blikafvullijn, waar de minister erg geïnteresseerd is in het proces en verbluft door de grote aantallen blikjes , 1.3 miljard, die de fabriek per jaar verlaten. Dat deze blikjes voor 95 % bestaan uit hergebruikte blikjes is natuurlijk een belangrijk gegeven voor een minister, die milieu in haar taakomschrijving heeft staan.

Verschil
Bij de eigen waterzuivering van RSBF wordt dieper ingegaan op het hergebruik van het water om brouwgerst te laten groeien. 'Alle Laarbeekse boeren hebben ergens wel een connectie met Boer, Bier, Water', legt Paul Sneijers op een vraag van de minister uit. De bodem, de gewassen en het water vormen de belangrijkste begrippen in deze kleine plaatselijke circulaire economie. Alle deelnemers hebben er belang bij dat zo goed mogelijk met het kostbare water wordt omgegaan. Daarvoor is het begrip sub-irrigatie belangrijk. Het betekent, eenvoudig uitgelegd, dat drainage-buizen onder een perceel brouwgerst zorgen voor afvoer van teveel water, maar ook en dat is nieuw, voor de aanvoer van water in tijden van droogte. Na geproefd te hebben van een bij deze hitte, verrassend lekker koel non-alcohol biertje en het nuttigen van een Brabants worstenbroodje wordt de minister naar een gereedstaande auto geleid. Ze neemt afscheid en bedankt voor de hartstikke leuke ontvangst. Wethouder Tonny Meulensteen belt met thuis, want hij heeft geen vervoer… Ach ja, verschil moet er zijn.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>