Filmcyclus 2019: Humor, meer dan alleen maar lachen

Algemeen

Laarbeek - De werkgroep Oudereneducatie, de vier gezamenlijke Seniorenverenigingen van Laarbeek en ViERBINDEN organiseren dit jaar voor de 12e keer een filmcyclus. Het thema van deze reeks is: Humor, meer dan alleen maar lachen.

Aan humor wordt grote waarde toegekend, terecht. Het woord 'humor' klinkt dan ook veelvuldig, soms 'te pas', maar dikwijls ook "te onpas". In de dagelijkse omgang van mensen met elkaar, bij het zich een weg én houvast zoeken in de vaak onverwachte, niet altijd aangename, veilige situaties waar mensen in kunnen belanden, wordt het gebruik van het woord 'humor' namelijk dikwijls behoorlijk uitgerekt. Het dreigt sleets en uitgesleten te raken. En ook in het meer bedachtzame en zelfs het wetenschappelijke denken en spreken erover wordt de diepere betekenis en de eigenlijke functie van de humor niet altijd goed onderkend. Als er wat te lachten valt, hoeft er nog niet altijd sprake te zijn van humor, zeker niet in het geval van gieren en brullen. Niet elke grap of kwinkslag is altijd echt humorvol. Met name hedendaagse comedians en cabaretiers, die beroepshalve het publiek 'op hun lachende hand moeten proberen te krijgen', missen vaak de echte diepte en ernst van de humor. In deze reeks proberen we door te dringen tot het wezen van de humor door deze af te bakenen tegenover satire, sarcasme, komedie, karikatuur, ironie et cetera.

De filmmiddagen starten steeds om 13.30 uur met een korte inleiding door Philip Verdult, tot aan zijn pensioen als filosoof werkzaam aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Daarna wordt de film vertoond. Na de film is er een korte pauze, gevolgd door een interactieve nabespreking o.l.v. Philip Verdult. U mag zelf weten of u daarbij aanwezig wilt zijn; wel is dit zeer aan te bevelen. De middag, inclusief nabespreking, duurt tot ongeveer 17.00 uur, alleen inleiding, film, koffie/thee tot ongeveer 16.15 uur.

Film 1 Intouchables: dinsdag 24 september. Film 2 The death of Stalin: dinsdag 15 oktober. Film 3 En Man Som Heter Ove / Een man die Ove heet: dinsdag 5 november. Film 4 Stan and Ollie: dinsdag 26 november.

De filmvertoningen vinden steeds plaats in de grote zaal van het Dorpshuis te Lieshout. Ze bieden deze filmcyclus aan voor een bedrag van € 25,00 (voor de hele reeks) of € 8,00 per film (incl. een kop koffie/thee). U kunt er zelf voor kiezen of u één, enkele films of de hele sessie bij wilt bijwonen. Enige dagen voor de start van de cyclus ontvangt u de entreekaartjes in uw brievenbus. De kaartjes staan niet op naam en mogen, als u onverwacht niet zou kunnen, doorgegeven worden aan een ander persoon.

Het inschrijfformulier is op te vragen bij de plaatselijke KBO afdeling of bij ViERBINDEN. Contactpersoon: Suzan de Koning, 0492-328803, sdkoning@vierbinden.nl. Kom, kijk en geniet.