Het koningspaar, Gerard en Henjo Verhoeven, samen met Ere-koning Leon van Loon
Het koningspaar, Gerard en Henjo Verhoeven, samen met Ere-koning Leon van Loon

Koningschieten Sint Servatius Gilde

Algemeen

Lieshout - Gildebroeders en leden van het Sint Servatius Gilde, die zich hadden aangemeld om de dag van het koningschieten mee te komen vieren, verzamelden zich maandag 2 september om 8.00 uur in het gildepaviljoen 'BoMé'.

Zoals in de laatste jaren werden ze per huifkar met tractor vervoerd naar het Sint Catharinagilde uit Son en Breugel. Het afgaande koningspaar Piet en Anny van Lierop hadden voor een goed ontbijt gezorgd. Hier sloot tevens de nieuwe Laarbeekse pastoor Geoffrey de Jong aan bij het gilde. Om 9.30 uur vertrok het gezelschap richting het gemeentehuis in Beek en Donk. Daar werden ze om 10.00 uur ontvangen door wethouder Briels. De burgemeester was helaas verhinderd maar was 's middags wel aanwezig tijdens de start van het koningschieten 2019. De tekst van de overeenkomst van het gilde met de gemeente werd voorgelezen, en de tekst op de wijnbeker werd voorgelezen: 'Drinkt voor uw koning kostelijke wijn, zijn rijk zal alle kans kortstondig zijn'. De aftredende koning heeft zijn dankwoord uitgesproken in dichtvorm van het ABC en Erekoning Pierre Steegs bedankte eveneens iedereen voor zijn geweldig jaar. Hij heeft de wens geuit om gildebroeder te willen worden. Er werden ook enkele cadeautjes overhandigd. Het gilde kreeg van Toon en Mieke Gevers, die helaas niet aanwezig konden zijn, een tinnen beker en er werd door Desiree van den Biggelaar een zilveren bekerhouder overhandigd aan haar man Bert van de Biggelaar die sinds de teerdag van mei 2019 gildebroeder is. De statiefoto van het koningspaar, die het afgelopen jaar in het gildepaviljoen BoMé heeft gehangen werd door de hoofdman aan het koningspaar overhandigd.

Om 10.45 uur reden ze terug naar Lieshout, tot aan de Servaasstraat, bij het gildemonument. Vanaf hier trok het gilde op, via Franciscushof naar het Bavaria Brouwerijcafé. Daarna trok het gilde naar het Dorpshuis om een foto te maken van het koningspaar bij het grote schilderij 'Gildemaaltijd' van Reinier Pijnenburg. Het gilde had ergens vertraging opgelopen dus snel trok het gilde verder naar café de Koekoek en café van Lieshout'. Bij dit laatste café werd de lunch geserveerd. Om 13.45 uur vertrok het gezelschap voldaan naar het gildeterrein aan de Beemdkant 30 waar het koningsschieten plaats vond.

Geheel volgens traditie werd bij aankomst op het gildeterrein 3 keer rond de schutsboom getrokken. Zo wordt de schutsboom ontdaan van de kwade geesten. Na de wijding van de schutsboom door pastoor Geoffrey de Jong waren het burgemeester Frank van der Meijden en pastoor Geoffrey de Jong die de eerste schoten losten op de vogel, die ook dit jaar door Bert Vorstenbosch is gemaakt. Ook hoofdman en tevens staande deken Willem van Pelt én de oud-koning Piet van Lierop loste hun ere-schot. Daarna begon de wedstrijd. Alle mannelijke leden van boven de 18 jaar mochten meedoen. Bij het 80e schot haalde Gerard Verhoeven de vogel naar beneden en werd hij de nieuwe koning van het Sint Servatius Gilde. Als zijn koningin koos hij natuurlijk zijn eigen partner Henjo. Er werd nog geschoten voor de titel van Ere-koning en bij het 66e schot, wat gelost werd door Leon van Loon, viel ook deze vogel. Leon werd hierdoor Ere-koning. De koning had ritueel de handen gewassen, mocht over het vaandel lopen en nam zo het gilde in bezit.

Het bleef nog lang gezellig en om 20.00 uur werd alles opgeruimd door de leden die nog aanwezig waren. En zo kwam er een einde aan deze prachtige, zonovergoten dag. Het gilde hoopt er samen met alle broeders en leden van het gilde een prachtig 600-jarig jubileumjaar in 2020 van te gaan maken.