Logo mooilaarbeek.nl

John van den Berg koning van het Rode Schutplein

John van den Berg  | Fotonummer: 6f6b98
John van den Berg (Foto: )

Aarle-Rixtel - Op het Rode Schutplein in Aarle-Rixtel heeft voor de 44e keer het Koningsschieten plaatsgevonden. In het midden van het plein staat een 'schutsboom', daar wordt een houten vogel op bevestigd en om de beurt schiet een bewoner van het plein er op, in de hoop hem er af te schieten en zo koning van het plein te worden. Het overgrote deel van de pleinbewoners meldde zich dan ook aan voor deze happening.

Een en ander gebeurt onder het toeziend oog van een ruime delegatie van het gilde: het Rode Schut, die het schieten zelf nauwlettend in de gaten houdt, zodat er geen onregelmatigheden plaatsvinden.

Het Rode Schut was eerder die middag al door het dorp getrokken, heeft op het plein de regerende koning opgehaald en met tromgeroffel naar de schutsboom gebracht. Daar werden de eretekenen afgelegd, wachtend op de nieuwe koning.

Het was een spannende strijd, want dit was een taaie vogel: hij gaf zich niet gewonnen. Ronde na ronde verstreek, maar in de 15e ronde ging het er eindelijk op lijken. De trommelaars begonnen te roffelen en ja hoor: met het 369e schot viel de vogel en de nieuwe koning was bekend: John van den Berg mag zich een jaar lang koning van het Rode Schutplein noemen. De strijd had meer dan 3 uren geduurd. Niemand van het plein had deze koning voorspeld.

John kreeg de versierselen omgehangen, de vendelaars brachten hem een vendelgroet, hij werd onder begeleiding naar zijn woning gebracht en het feest op het plein kon beginnen. Het duurde, zoals gebruikelijk, tot ver in de volgende morgen.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>