Logo mooilaarbeek.nl
Evenementen

Activiteiten 75 jaar bevrijding

  | Fotonummer: 3f8322
Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Laarbeek - Dit jaar is het 75 jaar geleden dat in september Nederland (deels) bevrijd werd, waaronder de kernen van Laarbeek. Ook in Laarbeek staan we hier natuurlijk uitgebreid bij stil. Gedurende de hele maand september zijn er allerlei herdenkingsactiviteiten en vieringen waar vele verenigingen en vrijwilligers zich voor hebben ingezet. In dit persbericht vindt u informatie over de fietsroute en de officiële afsluiting.

Fietsroute
Op woensdag 25 september wordt een fietsroute geopend die gaat langs belangrijke oorlogsherdenkingspunten in de gemeente Laarbeek. Deze fietsroute is ontwikkeld door enkele leden van de werkgroep 75 jaar bevrijding Laarbeek samen de projectgroep Death Valley. Bij de punten staan tekstborden met informatie. Bij de VVV-punten en in het gemeentehuis kan gratis een beschrijving van de route worden opgehaald.

Na een korte plechtigheid bij het monument zal burgemeester Frank van der Meijden de route onthullen. Aansluitend kan het aanwezige publiek een verkorte versie van de route fietsen, die eindigt bij het startpunt, waar na afloop een consumptie wordt aangeboden. De ingekorte route duurt ongeveer een uur. Geïnteresseerden kunnen zich verzamelen om 14:00 uur bij herdenkingsmonument Beek en Donk (naast het gemeentehuis).

Afsluiting
Op zaterdag 28 september sluiten we de herdenkingsmaand af met een herdenking en viering in het openluchttheater in Mariahout. Gedurende de middag zijn er diverse muzikale optredens en lezingen. Voor de kinderen zijn er elders op het terrein speciale activiteiten. Als er erg slecht weer verwacht wordt, wijken we uit naar de kerk in Lieshout. Aanvang 13:30 uur, einde 18:00 uur.

Het programma is als volgt:
12:30 De poorten van het Openluchttheater zijn open
13:30 Optreden door Seniorenorkest St. Caecilia, afgewisseld met zang door het Beek en Donks Gemengd Koor, Vocaal Ensemble Korale en Gemengd Koor De Klokkengieters
15:00 Korte pauze
15:15 Herdenkingstoespraak door burgemeester Frank van der Meijden
15:30 Vendelgroet door een grote delegatie van de Laarbeekse Gildes: Onze Lieve Vrouwegilde, Sint Antoniusgilde, Gilde Sint Leonardus, Gilde Sint Margaretha, Sint Servatiusgilde
16:00 Zoni Weisz uit Uden brengt een indrukkend verhaal over zijn omgekomen Sinti familie
16:30 Korte pauze
16:45 Bij het parkpaviljoen: Gedicht door jeugdburgemeester Elise van Lieshout en onthulling van het bevrijdingskunstwerk door jeugdburgemeester en leden van de jeugdgemeenteraad. Het kunstwerk wordt diezelfde middag gemaakt door kinderen.
17:00 Terug in het theater: Concert door het 'Tweede Brabants orkest': harmonie O&U, Harmonie St. Caecilia en Harmonie de Goede Hoop.
18:00 Einde programma, samenzijn bij het parkpaviljoen met optreden van BBC Jazz

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>