Afbeelding
Foto: Eline van Deursen
FOTO'S + VIDEO

André Kuipers met strijkorkest in het Openluchttheater

Algemeen Evenementen

Mariahout - Samen met het Kamerata Zuid orkest gaf André Kuipers in het Openluchttheater van Mariahout een boeiend verslag over de eerste maanreis, dit jaar precies 50 jaar geleden.

Waardering
Er heerst een bijzondere sfeer in het openluchttheater op deze vrijdag de dertiende. Op het podium zit een 20 leden tellend strijkorkest dat muziek speelt van allerlei componisten, die zich begaven op het terrein van de ruimtevaart of de sciencefiction. André Kuipers vertelt over de aanloop naar de belangrijkste gebeurtenis van de afgelopen eeuw, de maanreis. Het gaat dan over het allereerste begin. De ruimtereis van Yuri Gagarin komt bij de Amerikanen als een donderslag bij heldere hemel. Zo snel de technologie het toelaat, wordt ervoor gezorgd dat uiteindelijk John Glenn om de aarde draait. Maar om te laten zien, dat Amerika toch echt superieur is aan Rusland, wordt er door president JF Kennedy beloofd, dat voor 1970 een Amerikaan op de maan zal landen. Dan volgt het de hele ontwikkeling van het Apollo-programma, afgewisseld door stemmige muziek van een hoog gehalte. Laetitia Gerards vertolkt enkele zangnummers. Met een dijk van een stem vult zij het hele theater. Ondertussen is het van het begin tot het einde om 23.15 uur, 'oorverdovend stil' in het theater. Normaal zijn er wel groepen, die gewoon door de muziek heen praten, maar dat is vanavond absoluut niet het geval. De 700 toeschouwers laten zien dat ze de muziek en het verhaal erg waarderen.

Sagan
André Kuipers wordt als 12-jarige getriggerd door de sciencefictionboekjes, die zijn oma hem geeft. Hij vindt biochemie erg interessant en hij studeert geneeskunde. Vanaf zijn 18-19 jaar is het mogelijk zich te oriënteren op ruimtevaart. Als hij 30 is solliciteert hij als arts naar die functie en als hij 40 jaar is wordt hij gekozen voor de opleiding. "Waarom weet ik niet, misschien dat mijn belangstelling en mijn arts-zijn voor hen een interessante combinatie was", legt André uit. Op de vraag hoe iemand astronaut kan worden, antwoordt hij dat het allereerst nodig is, dat je universitair geschoold bent. "Het maakt dan niet echt uit welke richting je studeert. Maar de kans dat je wordt uitgekozen is ontzettend klein. Daarom is het belangrijk, dat je met plezier studeert in een richting die je leuk lijkt. Als je dan geen astronaut wordt, heb je in ieder geval iets geleerd, dat bij je past". Het voorbeeld voor André is de geleerde Carl Sagan, die diverse cursussen over de ruimtevaart heeft gegeven op tv.

Ontwikkelingen
Nederland geeft erg weinig geld uit aan ruimtevaart. "Ze willen voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Ze hebben niet in de gaten, dat er veel opdrachten kunnen worden binnengehaald door Nederland, als ze wat meer actief zijn in deze specifieke wetenschappelijke wereld. Om een voorbeeld te geven: België trekt twee keer zoveel geld uit voor ontwikkelingen op dit gebied".

The moon
Aan het einde van de show, als het orkest de muziek speelt van de Harry Potter-serie, de laatste feiten zijn verteld en de Apollo 17 bemanning afscheid heeft genomen van de maan, komt Laetitia nog een keer op het podium. Met zicht op de volle maan en de sterrenhemel vertolkt ze het nummer 'Fly me tot he moon'. Nog steeds is het publiek stil om daarna uit te barsten in een daverend applaus.

Video: MooiLaarbeekTeenz

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding