Afbeelding

De Wijze Kater in het openluchttheater

Algemeen Evenementen

Mariahout – Op 7, 14 en 22 september waren de opvoeringen van het toneelstuk 'De Wijze Kater' in Openluchttheater Mariahout. Het stuk dat van origine in 1917 is geschreven, is omgebouwd tot een perfecte combinatie van humor en geeft stiekem toch ook een belangrijke les.

De Wijze Kater
Wat doe je als je kater ineens begint te praten? Voor Jonathan was het antwoord vooral: 'denken dat je slaapt'. Alleen is het geen droom, maar de keiharde waarheid. De kater van Jonathan, Hans, begint na een bezoekje van de liefde van Jonathans leven, ineens te praten. Niet lang daarna heeft Hans zich verkleed als een echte man en zijn ze op weg naar het paleis van de koning, waar Hans zich op een slimme manier tot rattenvanger heeft weten te benoemen. Hij doet zich voor als een bijzondere oosterse dokter. In het paleis wemelt het namelijk van de ratten, zelfs zo erg dat de koning er al dagen niet van heeft kunnen slapen. De koning die helemaal ten einde raad is, beloofd aan Hans dat hij hem alles zal geven zolang hij de rattenplaag maar laat verdwijnen. Maar de kater ontdekt meer dan alleen knaaggedierte in het paleis…

De voorbereiding
Zo'n groot, mooi stuk wordt niet zomaar spontaan neergezet, al moet het er wel zo uit zien. Er moet van alles aan vooraf gaan voordat het stuk representatief is. Een van die dingen zijn natuurlijk de acteurs. Want waar zou je zijn zonder deze talenten? Bij deze opvoering was het volwassentoneel en het kindertoneel gemengd, wat het natuurlijk extra leuk maakt.

Ook heb je natuurlijk het stuk zelf nodig. Dit stuk bestond misschien al, maar moest zeker aangepast worden. "Het stuk duurde eerst heel lang, dus we hebben het moeten inkorten. En omdat het ook al een best oud stuk is, zaten er best lastige woorden in. We hebben ervoor moeten zorgen dat het als het ware vertaald wordt naar de manier waarop nu gesproken wordt", vertelt de regisseur, Lisette Leenders.

Recensie
Aan het eind van het stuk kregen de regisseur en de regieassistente nog een bloemetje en alle acteurs een staande ovatie. Als het aan DeMooiLaarbeekKrant ligt allemaal verdiend, want het was echt een prachtig stuk. Iedereen heeft het geweldig gedaan, van het kindertoneel naar het volwassentoneel tot aan het levend standbeeld. Stuk voor stuk hebben ze de sterren van de hemel gespeeld en we kunnen niet wachten om ze nog een keer te zien. Maar voor nu, adieu! (red. De laatste zin van De Wijze Kater).