Deelnemers van Kwizut 2016 maken zich klaar voor de start van de quiz
Deelnemers van Kwizut 2016 maken zich klaar voor de start van de quiz Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Kwizut; dorpsvermaak tussen kerst en Nieuwjaar

Algemeen

Beek en Donk – Het begint een traditie te worden. Op 29 december, voor velen een van de saaiste dagen van de kerstvakantie, vindt in Beek en Donk Kwizut plaats. Dit jaar alweer de negende editie. In het dorp proberen diverse teams veel verschillende vragen op te lossen. De inschrijving van teams valt tot nu toe iets tegen, dus geef je op.

Kwizut gaat altijd door
Vorig jaar ontvingen de organisatoren van Kwizut veel positieve reacties. De quiz waar creativiteit en kennis van deelnemers gevraagd wordt was in de loop der jaren uitgegroeid tot een pittige klus. Vorig jaar besloot de organisatie daarom de quiz wat luchtiger te maken door een onderdeel te schrappen en de quiz ook maakbaar te maken voor kleinere groepen. Deelnemers uit 2018 waren dan ook enthousiast omdat ze weer een gezellige actieve avond hadden met een quiz die 'te doen' was. Helaas vallen de inschrijvingen dit jaar tegen. "We waren de succesvolste dorpsquiz in de regio", vertelt voorzitter Geert Heesakkers. "We zien in heel de regio een dalende tendens, maar we zetten toch in op een gezellige avond voor vrienden en kennissen." Hij voegt er lachend aan toe; "29 december is de slechtste dag van het jaar. Je komt net van het kerstdiner af en zit tussen de feesten van Oud en Nieuw. Wat is er leuker om samen gezellig samen te komen en iets actief te doen." Op dit moment hebben ongeveer 35 teams zich opgegeven. "Kwizut gaat altijd door", vertelt Geert. "Maar misschien moet de feestavond naar een kleinere locatie dan D'n Ekker."

Meedoen belangrijker dan winnen
"We zijn op weg naar een prachtige quiz", vertelt Geert enthousiast. "Met maakbare vragen en natuurlijk weer een mooie bonus voor de helpende handjes." Afgelopen jaren ging er zo'n €60.000 naar verenigingen die de organisatie bij deze megaklus hielpen. Tijdens de quiz zinderde Beek en Donk. Welke oud-deelnemer herinnert zich niet de spanning zodra je teamgenoten op pad gestuurd waren om een quizboek te halen? Gewoon ophalen was na de eerste keer geen optie meer, maar diverse puzzels zorgden ervoor dat iedereen veilig met het quizboek kon vertrekken. Het fotograferen van de kerkklok, het maken van een creatieve foto of het ontwerpen van een insectenhotel. Allemaal opdrachten die in Beek en Donk niet onopgemerkt voorbij gingen. Het winnende insectenhotel staat nu groot te pronken bij het gemeentehuis terwijl alle creatieve ontwerpen naar dankbare basisscholen gingen. Editie 2019 gaat weer bijzonder worden. Inschrijven kan nog steeds. Gewoon een gezellige avond met gezellige mensen in het mooie Beek en Donk. Én, meedoen is belangrijker dan winnen, al is de aftellijst op de feestavond wel spannend.