Logo mooilaarbeek.nl
   | Fotonummer: 33a922
Foto:
Kunst en Cultuur

Overzichtstentoonstelling Juliette Kalse in 't Oude Raadhuis

Beek en Donk - Juliette Kalse (1959) is geboren in Iran en woonde daar tot ze tien jaar was. Ze blijft zich bewust van haar Perzische wortels, wat duidelijk in haar kunstwerken terugkomt. Ze is altijd op zoek naar de verbinding tussen haar twee thuislanden.

Haar serie 'Panta Rhei' uit 2004 is een voorbeeld van deze zoektocht: geïnspireerd op de natuur in zowel Iran, als in Nederland, heeft Juliette deze nooit stilstaande organische vormen en kleuren proberen te vangen. Vervolgseries over Iran, 'Persepolis' (2015) en 'Nature' (2017), zijn gemaakt naar aanleiding van haar reis terug naar Iran enkele jaren geleden. Op basis van foto's uit Iran van lokale gebouwen, natuur, en Unesco sites heeft Juliette inspiratie gevonden voor nieuwe series waarin met name de figuur van de lotusbloem centraal staat.

Voor haar afstuderen aan de Academie voor Schone Kunsten (cum laude; Arendonk, 2006) heeft ze de serie 'Keerzijde' geschilderd.Juliette zegt hierover: "Vanuit een voortdurend rondgaan in denken aan Iran en Nederland en al mijn ervaringen is dit project tot stand gekomen. De totaal verschillende culturen brachten mij tot het zoeken naar contrasten en verbindingen, en het beeldend uitdrukken daarvan; een chaotische, kleurige wirwar van lijnen en vormen en de ratio in rustig geschilderde geometrische vlakken. In mijn hoofd moesten de contrasten ook samenkomen, dus ook het zoeken naar de harmonie binnen een werk was noodzakelijk. Expressie met beide voeten op de grond. Aan welke kant van de aarde ook."

Daarnaast zijn schilderijen te zien uit de serie 'Women for Peace' (eindexamen werk Kunstacademie Tilburg, 2011), Don't Hide (2015) en 'Elements' (2018). 'Women for Peace' zijn schilderijen in zwart-wit, gemaakt voor haar eindexamen aan de Kunstacademie (Tilburg, 2011), waarin vrouwelijke Nobelprijswinnaars centraal staan. Dit licht-donker contrast komt óók tot uiting in de serie 'Don't hide' (2015) ontstaan uit het eeuwige spanningsveld tussen goed – naar buiten treden - en kwaad – jezelf verbergen. Een ten laatste; 'Elements' (2018) de vier elementen aarde, water, vuur en lucht een eigentijds contrast met ook hier het thema Iran – Nederland.

Juliette is een expressionist, en kan haar gevoelens uiten in haar kunstwerken. Haar werken ontstaan in een proces van voortdurend zoeken en aanpassen, waarbij ook het toeval van het gekozen materiaal –voornamelijk olieverf- een rol speelt.

Kijk voor info ook op www.oudraadhuis.nl en www.juliettekalse.nl. 't Oude Raadhuis is gelegen aan Heuvelplein 8 te Beek en Donk. De tentoonstelling is elke zaterdag en zondag van 5 tot en met 27 oktober te bezichtigen tussen 14.00 en 17.00 uur.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>