Afbeelding
Foto: Lieke van den Eijnden
FOTO'S

Beweegtuin op Rembrandtplein feestelijk geopend

Algemeen Sport Senioren

Beek en Donk – Een enthousiaste en sportieve aftrap. Dat zijn de ingrediënten voor de opening van de nieuwe Beweegtuin op het Rembrandtplein, bij de Waterpoort. Deze toestellen zijn speciaal bedoeld voor ouderen om gezond te blijven en om lekker te bewegen.

Voorgeschiedenis
Beweegtuin 'Hart voor Elkaar' kwam al in september 2018 met het idee voor de Beweegtuin. Het project hing al drie jaar in de lucht, maar de eerste stappen zijn pas vorig jaar gezet. "Alleen gaat het nooit lukken. Je hebt medestanders nodig", vertelt Henk Berkers (Burger Initiatief). Tevens zou de Heesweg komen met een plan voor een Beweegtuin net als op het Rembrandtplein. Initiatiefnemers van beide locaties zijn samen met Henrie Bouwmans (voorheen ViERBINDEN) en Jaccy van den Enden (Laarbeek Actief) met hun plannen naar de gemeente gegaan. Uiteindelijk heeft het gemeentebestuur besloten om alleen de Beweegtuin op het Rembrandtplein door te laten gaan.

Grande opening
Een enthousiaste menigte en de presentatie is eveneens overtuigend. Jaccy van den Enden onthult samen met Henk Berkers de toestellen van Beweegtuin 'Hart voor Elkaar'. Deze apparaten zijn eigenlijk bedoelt voor ouderen, maar iedereen is van harte welkom om er gebruik van te maken. Het zijn tien sporttoestellen in de vorm van een hart. De aanwezigen zijn direct gecharmeerd en laten zich meteen testen. Terwijl de eerste mensen op de toestellen zitten, gaat Jaccy verder met zijn verhaal. Daarnaast geeft hij steun en moedigt hij de mensen aan die zijn begonnen met sporten.

Doel
Hoewel vooral ouderen gebruik zullen maken van de beweegtuin, is het een project om zowel goed in beweging te zijn als om jongeren en ouderen met elkaar in contact te laten brengen door sport. Jaccy en Henk zullen nu elke maandag- en donderdagochtend een beweeg-uur gaan verzorgen voor volwassenen. Er zal dan eerst een warming-up op muziek zijn en daarna gaan de aanwezige sporters de toestellen op onder professionele begeleiding. Die professionele hulp zal gaan op ieders persoonlijke niveau. De beweegapparaten zijn namelijk ook voor mensen met een beperking.

Enthousiasme
Het weer valt tegen en na de introductie is geen mens meer buiten te vinden. Gelukkig is er binnen geen kou te bevinden en worden de gasten goed verwend met een drankje en eventueel een gezonde wrap. Jan, een enthousiaste, toekomstige deelnemer, spreekt zich vol lof over de Beweegtuin uit: "Ik vind het een heel goed idee. Ik ga het zeker weten gebruiken. Voor ons bejaarden is het goed om te bewegen. Er zijn namelijk veel te veel bejaarde mensen die binnen blijven zitten." Jan denkt dat het niet makkelijk is om de ouderen op te peppen om te gaan bewegen, maar als dat eenmaal lukt, zal het "een zeer goed initiatief" zijn.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding