Afbeelding
Foto: Jan Jansen

Bernadetteschool Mariahout start Kinderboekenweek 'Reis mee'

Algemeen Onderwijs

Mariahout – Tijdens de Kinderboekenweek (twee tot en met dertien oktober) staat op veel Laarbeekse scholen het thema 'Reizen' centraal. Op maandag werd op de Bernadetteschool het thema op een speelse manier geopend.

Komst van een oude mevrouw
De regen valt met bakken uit de lucht. Eigenlijk zou er bijzonder bezoek naar Mariahout komen. Berta Swinkels is een oude vrouw van negentig jaar die de hele wereld over reist. Steeds gebruikt ze verschillende vervoersmiddelen. Deze keer zou ze met een tractor arriveren. Nu wachten in de aula van de school alle kinderen en de peuters van Ukkepuk en peuterspeelzaal Bernadette op de komst van de bijzondere gast. Terwijl juf Annemieke de Jong een verhaal voorleest en de kinderen uit volle borst het lied van kinderen voor kinderen 'Reis mee!' zingen komt de oude dame op de step bij de deur aan. Terwijl directeur Arjan Breijer haar koffer en wandelstok aanneemt, krijgen de kinderen een kijkje in het leven van de oude vrouw. Ze reist de hele wereld rond. Bij het vertonen van beelden van landen en vlaggen moeten de kinderen de landen raden. Berta heeft in de landen gebruik gemaakt van verschillende voertuigen. Van fiets tot stier, Berta heeft ze allemaal bereden. De kinderen roepen enthousiast de goede antwoorden.

Kinderboekenweek
Komende twee weken staan in Nederland boeken over reizen centraal. Op veel Laarbeekse scholen en bibliotheken zijn er activiteiten die met lezen en voorlezen te maken hebben. Dit jaar wordt de Kinderboekenweek voor de 65ste keer gehouden. Kinderboekprijzen als griffels en penselen worden uitgereikt en als je in de boekhandel voor minstens tien euro aan kinderboeken koopt ontvang je het kinderboekenweekgeschenk 'Haaientanden', geschreven door Anna Woltz. In Mariahout krijgen alle klassen en ook de peuters diverse boeken voor in de klas of voor in de speelzaal. Lekker samen lezen is erg fijn, het hele jaar door. Juf Annemieke vertelt over de speciaal voor deze Kinderboekenweek ontworpen 'Boekenmetro'. Via een netwerk van spoorlijnen kunnen kinderen uit de bovenbouw naar aanleiding van hun favoriete boeken andere boeken zoeken die in hetzelfde thema passen. Ben je fan van 'Harry Potter', dan kom je uit bij de magische sfeer. Ben je dol op 'Dolfje Weerwolfje', dan kom je bij boeken van andere schrijvers die je lekker kunnen laten griezelen. Berta Swinkels strompelt door het schoolgebouw. Dat ze later als juf Andrea tevoorschijn komt, houden we een beetje geheim. Want tijdens de Kinderboekenweek is niets wat het lijkt en ga je misschien wel in sprookjes geloven.