Afbeelding

Commanderij maakt mentale ziekte bespreekbaar

Algemeen Onderwijs

Laarbeek - Aankomende maandag en woensdag krijgen de derdejaarsleerlingen van Commanderij Laarbeek een gastles van Janneke Swanenberg (24). Janneke had een burn-out en leed aan een depressie. Tijdens de lessen maatschappijleer zijn leerlingen bezig met het thema geestelijke gezondheid. De gastles van Janneke vormt de afsluiting van dit 'lastige' onderwerp.

Janneke ging na haar studie aan de slag als reisleider, startte een YouTube-programma en werkte in de horeca. Al zat Janneke tot over haar oren in het werk, klagen deed ze nooit. Tot haar lichaam aan de noodrem trok. De dokter stelde de diagnose: burn-out en depressie. Janneke zocht hulp bij een psycholoog om met vallen en opstaan weer gezond te worden.

Tijdens haar gastles vertelt Janneke over deze moeilijke periode. Leerlingen luisteren, stellen vragen en maken korte, activerende opdrachten. Docenten Carlijn van Gaal en Roeland Overschie willen op deze manier geestelijke gezondheid onder de aandacht brengen van hun leerlingen en bespreekbaar maken in de klas.