Afbeelding
Foto: Liesbeth van Boxtel

Jarige Eenbesschool Brukelum barst van de creativiteit

Algemeen Evenementen Onderwijs

Aarle-Rixtel - Eenbesschool Brukelum uit Aarle-Rixtel, bestaat 40 jaar. Dit jubileum wordt deze week gevierd met het thema 'Kunst en Creativiteit'. DeMooiLaarbeekKrant nam dinsdag 1 oktober een kijkje bij de aftrap. Zo'n 160 jonge kunstenaars waren enthousiast bezig in een twintigtal workshops. DeMooiLaarbeekKrant bewonderde de resultaten. Grandioos, uit -de - kunst!

Opening
Vanwege het slechte weer vindt de opening plaats in de hal. Jongste leerling Willem en oudste leerling Stijn, hijsen symbolisch de vlag. Directeur Barbara Hoens, heet leerlingen en ouders welkom. "De school is jarig en daarom vieren we feest! Geen rekenen en taal vandaag,… feest!" Haar woorden worden met gejuich ontvangen. Twee juffen worden in de bloemetjes gezet. Juf Eveline is jarig en Juf Margo van Koll, geeft al 40 jaar les op Brukelum! Voldoende reden om beiden uit volle borst toe te zingen. Na het schoollied beginnen de kinderen enthousiast aan de eerste workshop.

Organisatie
De organisatie is in handen van Eventmanager Suzanne Hendriks. Samen met het team, de ouderraad en een groot aantal hulpouders zijn een twintigtal workshops bedacht en voorzien van materiaal en leiding. "Zonder hulpouders en mijnheer Geert Verbakel, onze conciërge, zou zo'n opzet niet mogelijk zijn", zegt Suzanne beslist.

Workshops
DeMooiLaarbeekKrant ziet kans om een groot aantal workshops te bezoeken. Er wordt overal enthousiast gewerkt. Met eenvoudige materialen, zoals satéprikkers, plastic flessen, papier, verf, stof, ballonnen, wol, papieren wegwerpbordjes, mozaïeksteentjes, ijscostokjes… , worden de prachtigste kunstwerken gemaakt.

Bij de workshop hoeden en pruiken heeft Pepijn de Werd juist een mooi lapje stof gevonden voor zijn hoedje. "Ik ga hem straks ook opzetten", zegt hij enthousiast. Imke is iets ingewikkelds aan het maken met satéprikkers. "Ik vind het wel leuk, maar ik ben niet zo goed in knutselen", zegt ze bescheiden. Bij de workshop dans, kan DeMooiLaarbeekKrant niemand spreken. Iedereen is enthousiast al tellend bezig met leuke danspasjes. Een- twee, drie, vier… en vijf zes en zeven acht… Bij het schilderen van een levensgroot zelfportret hangt een tevreden Thieu zijn prachtige werkstuk op en Lennert heeft geen tijd om met DeMooiLaarbeekKrant te praten. "Het moet wel af hè!" Bij de workshop Picasso, bekent Roos dat ze nooit van Picasso gehoord heeft. De workshop Herman Brood is om begrijpelijke redenen naar buiten verbannen, onder het afdak. Vaag hebben ze wel eens ooit gehoord van Herman Brood. "Het is kliederen met verf", zegt Jens. "Er komt vanzelf iets moois uit! Bij iedereen wat anders!"

Op het einde van de eerste workshop, zijn her en der mooie kunstwerkjes te bewonderen. Ook directeur Barbara Hoens paradeert trots met haar zelfgemaakte hoedje door de gangen. Eventmanager Suzanne showt trots haar plooirokje, gemaakt van… DeMooiLaarbeekKranten! De sfeer is opperbest. Ouders bieden de hardwerkende kunstenaars regelmatig een gezonde snack aan. Dat wakkert de creativiteit aan.

Een glunderende Eventmanager weet te melden: "Het loopt als een tierelier!"

Het middagprogramma
Het middagprogramma vermeldt muziek van de school DJ, tentoonstelling van kunstwerken, modeshow, optredens… Volgende week worden, voor alle belangstellenden, kunstwerken tentoongesteld in een Pop-upmuseum. Raadpleeg voor de openingstijden de website van de school.