Logo mooilaarbeek.nl
Seniorenorkest bij het Carat concert in 2016   | Fotonummer: 22954c
Seniorenorkest bij het Carat concert in 2016 (Foto: )
Muziek

Zilveren jubileum Seniorenorkest Harmonie St Caecilia

Lieshout - Het Seniorenorkest van Harmonie St Caecilia uit Lieshout/Mariahout viert dit jaar haar 25-jarig jubileum. Dit vieren zij met een concertmiddag op zondag 13 oktober, in de theaterzaal van het Dorpshuis aan de Grotenhof in Lieshout. Het concert begint om 14.00 uur en is gratis toegankelijk.

Het Seniorenorkest Sint Caecilia, onderdeel van de gelijknamige Harmonie uit Lieshout, is in september 1994 opgericht, na een initiatief eind 1993 van enkele leden van de harmonie, onder wie Bert Brouwers en Albert van den Boogaard. De doelstelling was en is, om op hogere leeftijd zo lang en zo goed mogelijk muziek te blijven maken. Met als uitgangspunt, zoals het overleden lid Piet van Kessel zei: "We doen wat we kunnen, maar het gaat niet altijd zoals we willen".

Ook gezelligheid staat bij het muzikale gezelschap hoog in het vaandel. Een goede sfeer in het orkest draagt immers bij tot goede resultaten. De jaarlijkse barbecue is dan ook een heel gezellige aangelegenheid. En de repetities verlopen altijd in een gemoedelijke en gezellige sfeer. Het 25 leden tellende orkest staat sinds 2011 onder de bezielende leiding van Piet van Neerven uit Beek en Donk,

Het begin
Bert Brouwers stond in Beek en Donk bekend als de man van het postkantoor. Het pensioen stond voor de deur, waardoor hij zich (nog) meer ging toeleggen op zijn hobby, muziek. Hij wist een andere enthousiasteling mee te krijgen in de persoon van Albert van den Boogaard. Samen togen zij eind 1993 naar het bestuur van harmonie St Caecilia in Lieshout, toen onder voorzitterschap van Herman van Loen. Zij wisten daar hun enthousiasme voor de oprichting van een orkest ook over te brengen.

Bert kende uit hoofde van zijn beroep heel veel mensen in Beek en Donk. Hij maakte heel makkelijk contact. En door zijn muzikale achtergrond kende hij de wereld van muziek in Beek en Donk en omgeving ook. En als je met Bert over muziek sprak, dan wist hij anderen ook heel makkelijk over te halen. Dus ook een aantal leden van de harmonie wilden wel meedoen. Maar er werden ook muzikanten uit de verdere omgeving overgehaald. Met het bestuur van de harmonie, een jaar later onder voorzitterschap van Herman van Meijel, wisten Bert en Albert afspraken over lidmaatschap op papier vast te leggen. Hesjes voor de muzikanten werden door een aantal vrijwilligsters keurig netjes op maat gemaakt. En muziekstukken werden verzameld. Het was zover. Op 23 september 1994 was een nieuw muziekgezelschap geboren. Het kreeg de naam Seniorenorkest St Caecilia en werd een officieel onderdeel van de gelijknamige harmonie van Lieshout.

De jaren daarna
Jarenlang bleef Bert de grote stimulator achter dit orkest. Hij was er bijna dag en nacht mee bezig, maar had er heel veel plezier in. Dat zag je als hij voor het orkest "op de bok stond", zoals dat heet. Maar als Bert wel eens voor een repetitie verhinderd was nam trompettist Piet van Neerven even het stokje over. Helaas kwam in 2011, na een slopende ziekte Bert te overlijden. Toen heeft Piet op aandringen van het orkest de muzikale leiding op zich genomen. Piet is al vanaf zijn jongensjaren actief in de muziek. Na een intensieve carrière bij Harmonie Oefening en Uitspanning (O&U) en nog actief bij het Fanfarecorps der Genie sloot Piet zich in 1995 ook aan bij het Seniorenorkest. Nog steeds staat het orkest onder zijn leiding, tot groot genoegen van beide kanten.

Optredens
Het orkest treedt per jaar zo'n keer of tien op. Een paar daarvan is op vaste adressen. Zo zijn er de opening van de vakantieweek op Franciscushof en ook de kermismiddag wordt daar muzikaal door hen opgeluisterd. Waar het orkest ook al vele jaren op de agenda staat is de Sinterklaasviering in verzorgingshuis de Wilbertsdries in Bakel. Maar het aantal aanvragen is de laatste jaren duidelijk afgenomen. De budgetten voor de activiteiten in de verzorgings- en verpleeghuizen staan behoorlijk onder druk, waardoor niet zo snel meer gedacht wordt aan het uitnodigen van een orkest in de veronderstelling, dat dat veel geld kost. Wat het Seniorenorkest betreft is niets minder waar, want dat heeft geen vast tarief voor een optreden. Het repertoire van het orkest bestaat uit prettig in het gehoor liggende muziek zoals polka's, walsen, marsen en andere populaire muziek van verschillende genres. Maar ook een muzikale opluistering van een eucharistieviering past ook in hun repertoire.

Concert
Het orkest viert het jubileum op zondag aanstaande 13 oktober met een muzikale middag, samen met de bevriende muziekvereniging de Ekkermuzikanten uit Beek en Donk. Iedereen wordt daarvoor van harte uitgenodigd en de toegang is gratis. Het evenement vindt plaats in de theaterzaal van het Dorpshuis aan de Grotenhof in Lieshout en begint om 14.00 uur. Na afloop is er nog een gezellig samenzijn in de foyer.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>