Afbeelding
Foto: Martin Prick
FOTO'S

Nieuwe plaats voor vloerkleed uit voormalig gemeentehuis Lieshout

Algemeen

Lieshout - Het vloerkleed, dat jarenlang de raadszaal het gemeentehuis van Lieshout sierde, heeft een nieuwe plaats gekregen als wandkleed in het Dorpshuis van Lieshout.

Zuinig en trots
Heemkundekring 't Hof van Liessent heeft het uiteindelijk voor elkaar, want het vloerkleed is gered van de ondergang. Louis Doomernik (voorzitter Heemkundekring) maakt er geen geheim van, dat hij erg blij is met het feit, dat iedereen prima heeft meegewerkt om ervoor te zorgen dat het vloerkleed uit het vroegere Lieshoutse gemeentehuis een goede nieuwe bestemming krijgt. Bij de onthulling blijkt dat diverse feitjes over het vloerkleed al door de tand des tijds zijn aangetast. Mevrouw Tineke van Hout, vrouw van oud-burgemeester Piet van Hout, weet nog precies hoe het destijds allemaal is gegaan. Burgemeester van Hout wil een vloerkleed voor in de raadszaal bij de opening van de uitbreiding van het gemeentehuis in 1984. Diverse dames van vrouwenverenigingen lopen al langer rond met idee om een wandkleed te maken. Uiteindelijk wordt het een kleed tussen de raadszetels in, gemaakt van 14 kilometer scheerwol, die met ongeveer 1.500.000 knopen tot een vloerkleed wordt getransformeerd. Omdat het toenmalige Lieshout veel groter was dan het tot de gemeente horende Mariahout, werd driekwart van het kleed geknoopt in Lieshout en een kwart in Mariahout. Uiteindelijk wordt het een kleed van 8 bij 5 meter met een gewicht van 125 kilogram. Verhalen gaan, dat de burgemeester erg trots en zuinig was op het kleed.

Overeenkomst
Bij het opgaan van Lieshout in Laarbeek begint het kleed aan een omzwerving, want in het nieuwe gemeentehuis van Laarbeek is geen plaats. Uiteindelijk komt het op de gemeentewerf terecht. Dat komt ter ore van de heemkundekring, die via wethouder Monika Slaets de gemeente inseint, dat de heemkundekring mee wil denken over een nieuwe bestemming. Joost van Wijk van het Dorpshuis heeft wel plaats voor een wandkleed, maar niet één van deze enorme afmetingen. Vandaar dat het kleed is ingekort en door Henny Bevers is voorzien van een ophangsysteem. "Het oorspronkelijke idee van een wandkleed is dus toch nog gerealiseerd", merkt wethouder Slaets terloops op. Op het kleed staat het gemeentewapen van de vroegere gemeente Lieshout met Sint Servatius als belangrijkste beeltenis. Tijdens de korte bijeenkomst wordt de overeenkomst getekend, die regelt dat het kleed nu eigendom is van de Heemkundekring.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding