Jessica Groenestijn
Jessica Groenestijn

Jessica Groenestijn werkte in een vluchtelingenkamp op Lesbos: "Je bent in twee dagen een professional!"

Algemeen

Beek en Donk - Er zitten meer dan 11.000 getraumatiseerde vluchtelingen vast in het kamp Moria op Lesbos. In dit kamp is eigenlijk maar plaats om 3.000 mensen te huisvesten. Jessica Groenestijn, geboren in Beek en Donk, was afgelopen zomer daar als vrijwilliger van Stichting Bootvluchteling. Ze werkte vijf weken als vrijwilliger in het kamp.

Jessica is geboren in Beek en Donk. Ze werkt voor het COA, het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers. Ze heeft een passie voor het werk, maar wilde graag kijken wat ze verder nog kon doen. ´De mensen die het gelukt is om naar Nederland te komen, hebben flink wat stappen voor op andere. Ik wilde meer naar de kern, waar het probleem begint."

Stichting Bootvluchteling
Na een zoektocht kwam ze uit bij Stichting Bootvluchteling. "Het werk van de stichting is gericht op maatwerk. In het begin van de vluchtelingenstroom waren het natuurlijk voornamelijk bootlandingen, reddingsmissies en medische hulpverlening. Nu richt de stichting zich meer op onderwijs, sociale ondersteuning en de medische kliniek." Daarvoor moest ze natuurlijk eerst door een selectieprocedure heen. "Het is een heftige plek om te werken, dus je moet wel sterk in je schoenen staan." De teams van Stichting Bootvluchteling bestaan dan ook uit artsen en verpleegkundige in de medische teams en pedagogen, maatschappelijk werker of psychologen voor het psychosociale teams. Voor Jessica stond het vast dat ze minimaal één maand daar wilde zijn.

Erbarmelijk vs Positiviteit
"De situatie waar deze mensen in zitten is echt erbarmelijk. Er is echt nog zoveel leed. Daarbij is het kamp niet gericht op de hoeveelheid mensen, het is té vol!" Sommige mensen wonen in een soort box, die hebben dan geluk. Want meestal is het gewoon een tent die met flarden aan elkaar hangt. "Er wordt drie keer per dag voor eten gezorgd, maar de mensen staan elke keer twee tot drie uur in de rij. En soms is het eten ook gewoon op. En dan heb je daar zolang gestaan en nog niks." Het zijn erbarmelijk toestanden waar deze mensen mee te maken krijgen.

Maar toch zijn er ook mooie dingen te benoemen. De stichting biedt in het kamp verschillende programma´s bijvoorbeeld Engelse en computerles voor volwassenen en onderwijs voor kinderen. Jessica werkte voornamelijk in het stressmanagement programma. "Dit zijn een soort ontspanningslessen. Deze mensen zitten in stressvolle situaties en hiermee krijgen ze wat handvaten. Deze kunnen ze gebruiken om op momenten toch rust te ervaren."

Ze werken ook samen met de mensen uit het kamp en proberen constant nieuwe mensen te werven. Sommige vluchtelingen waren in eigen land bijvoorbeeld ICT´er en helpen nu mee in de computerles. Mensen die docent waren of goed Engels spreken, helpen met de Engelse les. "Je geeft de mensen een bezigheid om hun gedachten te verzetten. De mensen geven zelf ook aan dat ze het fijn vinden dat ze iets kunnen doen en zich nuttig voelen. De houvast en structuur hebben ze echt nodig." Deze mensen krijgen een certificaat dat ze voor de stichting hebben gewerkt, wat kan helpen in de toekomst.

EO Metterdaad
Vanaf 12 oktober zendt NPO 2 een documentaire uit over de noodhulpactie die EO Metterdaad samen met Stichting Bootvluchteling is gestart. Deze documentaire is vier weken lang te zien. "Ik wil zelf absoluut nog een keer terug. Ik denk dat ik volgend jaar weer terug ga. Je voelt je heel machteloos met al die ellende, maar met de kleine dingen die we deden voelde ik me echt nuttig!"