Logo mooilaarbeek.nl
Ronnie Tijssen, de nieuwe fractievoorzitter van Partij Nieuw Laarbeek   | Fotonummer: 5e8272
Ronnie Tijssen, de nieuwe fractievoorzitter van Partij Nieuw Laarbeek (Foto: Joost Duppen)
Politiek

Ronnie Tijssen volgt vertrokken Bowen Straatman op bij PNL

Laarbeek - Voor veel leden van de gemeenteraad was het vorige week een verrassing. Aan het einde van de vergadering, waarin vooral het toekomstige beheer van de gemeenschapshuizen in Laarbeek centraal stond (zie kader), gaf burgemeester Frank van der Meijden PNL-fractievoorzitter Bowen Straatman het woord. In een kort statement gaf Straatman aan de Laarbeekse politiek per direct te verlaten. Wat daarvan de reden was, daar wilde Straatman niet over uitweiden.

Uit een persbericht bleek dat Straatman zich steeds minder kan vinden in de eigen partijlijn van PNL. "Bowen vindt dat een raadslid met volle overtuiging de gekozen partijlijn moet kunnen uitdragen. In de afgelopen periode heeft Bowen zich maximaal ingezet om de koers van de partij te borgen. De pogingen van de fractie om recht te doen aan zowel het partijprogramma van PNL als de standpunten van de overige partijen hebben ertoe geleid dat Bowen zich steeds moeilijker kan vinden in de partijlijn en in de politiek van de afgelopen periode", staat er in het persbericht. Een verdere toelichting wil Straatman niet geven.

Straatman kwam na de verkiezingen van 2014 in de gemeenteraad namens PNL en was bij de laatste verkiezingen lijsttrekker. Na de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar, nam hij als fractievoorzitter het stokje over van Ria van der Zanden, die wethouder werd. Anderhalf jaar na de verkiezingen zijn nu dus zowel Ria van der Zanden als Bowen Straatman van het politieke toneel verdwenen. Inmiddels heeft PNL een nieuwe fractievoorzitter gekozen. Ronnie Tijssen zal de negenkoppige fractie van PNL gaan leiden. De fractie telt echter pas weer negen leden als bij de volgende raadsvergadering een nieuw lid wordt geïnstalleerd namens PNL. Wie dat gaat worden, is op dit moment nog niet duidelijk.

Tijssen is blij met het vertrouwen dat hij binnen de fractie heeft gekregen om de nieuwe fractievoorzitter te zijn. "Ik moet nog veel dingen leren, maar vind het hartstikke leuk. Het is een mooie uitdaging. Het is ook wel spannend, maar we moeten het ook niet groter maken dan het is. Iedereen doet zijn ding", reageert Tijssen op zijn nieuwe functie. Het zal volgens Tijssen niet zo zijn dat in de toekomst hij alleen het woord zal voeren namens PNL tijdens raadsvergaderingen. "Ik hoef niet altijd aan het woord te zijn. Als anderen beter in een onderwerp zitten en ook tijdens commissievergaderingen hierover spreken, kunnen ze dat ook in de raadsvergadering doen."

Tijssen hoopt dat de politieke verhoudingen, die na het vertrek van wethouder Van der Zanden en het vertrek van PNL uit de coalitie toch wel op scherp stonden, snel weer normaliseren. "De verhoudingen onderling tussen raadsleden moeten beter, dat heb je wel gemerkt tijdens de laatste raadsvergadering (daarin werden verwijten naar elkaar over de tafel gegooid, red.). We zitten daar uiteindelijk met negentien raadsleden en met zijn allen nemen we beslissingen die voor Laarbeek het beste zijn."

Burgerinitiatief voor 'eigen beheer' gemeenschapshuizen krijgt serieuze kans
Het burgerinitiatief Behoud Gemeenschapshuizen voor Laarbeek krijgt van de Laarbeekse politiek en serieuze kans om met een voorstel te komen. Het burgerinitiatief kwam er nadat duidelijk werd dat de gemeente de taken van ViERBINDEN over wil hevelen naar een grotere externe partij. Het initiatief mag nu met een voorstel komen, waarin een stichting verantwoordelijk wordt voor de vier gemeenschapshuizen in Laarbeek. De twee partijen die in de race zijn om het welzijnswerk van ViERBINDEN over te nemen, hebben ook al aangegeven hier welwillend tegenover te staan. Het voorstel van het burgerinitiatief zal door het college serieus bekeken worden en mogelijk kan de gemeenteraad bij de volgende raadsvergadering meer duidelijkheid gaan scheppen of het beheer van de gemeenschapshuizen in Laarbeekse handen blijft.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>