Erwin Ferket, de nieuwe voorzitter van Omroep Kontakt
Erwin Ferket, de nieuwe voorzitter van Omroep Kontakt Foto: Martin Prick

Een frisse wind binnen Omroep Kontakt

Algemeen

Beek en Donk - Met een nieuwe bestuurssamenstelling gaat Omroep Kontakt de bestaande richtlijnen van het komen tot het lokaal toereikend media-aanbod vorm geven. De nieuwe voorzitter Erwin Ferket geeft daarbij prioriteit aan het structureren van de verantwoordelijkheden.

Streekomroep
Binnen Omroep Kontakt is Erwin geen onbekende. Hij was 25 jaar geleden één van de oprichters. Als werkvoorbereider in de installatietechniek ziet hij dat het op organisatorisch gebied binnen de omroep wat beter kan. Mede door moderne inzichten in organisatiestructuren wil Erwin van Omroep Kontakt een toekomstbestendige organisatie maken. In de nabije toekomst is het namelijk de bedoeling dat de samenwerking tussen veel plaatselijke omroepen wordt geïntensiveerd. Binnen niet al te lange tijd is het de bedoeling, dat verregaande samenwerking wordt aangegaan met plaatselijke omroepen, zoals die van Uden, Landerd, Meierijstad, Boekel, Helmond en Sint-Oedenrode. Met omroep Centraal in Gemert wordt al veel samengewerkt. Op den duur is het de bedoeling dat de 260 lokale omroepen teruggebracht worden tot ongeveer 80 streekomroepen, die ieder dan een groter gebied bestrijken dan op dit moment.

Vernieuwing
Het is de bedoeling dat binnen Laarbeek de omroep wat meer in de 'picture' komt te staan. Ze wil dit doen door vaker dan nu zichtbaar te zijn voor het Laarbeekse publiek. Dit kan gebeuren door grote acties te verslaan, maar ook door af en toe vanaf een andere locatie uit te gaan zenden. Een dorpshuis misschien, maar bijvoorbeeld ook een school. Het nieuwe programma Kontakt Café-tv, dat door een vast team wordt samengesteld is een voorbeeld van de vernieuwingen, die op stapel staan. Samen met omroep Meijerij en Centraal uit Gemert is er een dialectenprogrammaatje gemaakt, dat werd opgenomen in het Boerenbondsmuseum in Gemert. Ook aanwezig zijn op facebook, Instagram en de andere sociale media is erg belangrijk en zal worden gestimuleerd. Daarnaast blijft Omroep Kontakt een calamiteitenzender, die door de gemeente kan worden gevraagd de communicatiemogelijkheden in te zetten als dat nodig is. Het is dan de taak van de gemeente de omroep hierin aan te sturen.

Publieksvriendelijk
Binnen de organisatie is één en ander veranderd. Oud-voorzitter Adri Vogels wordt de nieuwe penningmeester, terwijl Hans Corsel secretaris wordt. Erwin roemt het idealisme van de medewerkers van de omroep. "Maar", vertelt hij, "wil je overleven, dan zul je bepaalde puntjes op de i moeten zetten". Erwin wil de richtlijnen om te komen tot een goede organisatie op dezelfde manier als in het bedrijfsleven organiseren. Ze moeten doel- en taakstellend zijn. Dat is volgens Erwin zeker ook van toepassing op de vrijwilligers, die op hun plaats steeds meer zelfsturend moeten gaan functioneren. Overkoepelend heeft het bestuur genoeg taken om zich mee bezig te houden, futiliteiten kunnen veel beter door de mensen, binnen hun team, zelf worden geregeld. Omdat er steeds meer verschillende zaken aan de orde komen in de toekomst wil Omroep Kontakt weer gericht (jongere) vrijwilligers gaan werven om aan de roep om een bij-de-tijdse radiozender te voldoen. Dat mogen technici zijn, maar ook deskmedewerkers en audiovisueel ingestelde mensen.

Kortom: Binnenkort laat de Omroep steeds meer van zich horen, door in Laarbeek aanwezig te zijn, maar ook door een geheel vernieuwde publieksvriendelijke website.