Willem van Pelt (l) en Mark Lommen (r)
Willem van Pelt (l) en Mark Lommen (r)

Algemene ledenvergadering Sint Servatius Gilde Lieshout

Algemeen

Lieshout – Sint Servatius Gilde Lieshout hield op dinsdag 15 oktober de algemene ledenvergadering in café-restaurant 'de Pelgrim' in Mariahout. Bij de opening van de vergadering werd er een moment stil gestaan bij het overlijden van gilde lid Jan Booy-Liewes.

Bij agendapunt 4 werden de activiteiten voor het komende jubileumjaar toegelicht door Mark Lommen. Met een diapresentatie heeft hij e.e.a. duidelijk weten te maken.

Bij agendapunt 5 werd het voorstel gedaan door het bestuur om toestemming van de leden te krijgen voor een vroegtijdige vervanging van de Staande deken/voorzitter. Er is uitgelegd waarom dit wenselijk is en er werd een fiat gegeven door de aanwezige leden voor een stemming te houden met erwten en bonen. Unaniem werd besloten om Mark Lommen te benoemen tot Staande Deken (voorzitter). Willem van Pelt is vanaf dat moment Hoofdman van het gilde. Hij heeft ruim anderhalf jaar een dubbele functie gehad, wat binnen het statuut mogelijk was.

Bij agendapunt 7 werd er gestemd op kandidaat leden. Nieuwe leden kunnen alleen lid worden van het gilde als de vergadering dit toelaat. Voorwaarde is dat dit nieuwe lid aanwezig moet zijn op de vergadering. Er waren 16 aanmeldingen. Door omstandigheden (werk, geplande vakanties e.d.) zijn 10 aspirant leden aanwezig en na stemming mochten alle 10 kandidaten lid worden van het gilde. De a.s. leden die niet aanwezig konden zijn krijgen allen een nieuwe uitnodiging voor de volgende algemene ledenvergadering die in maart/april 2020 op de agenda komt te staan.

Bij agendapunt 10 zijn er 4 leden die een vraag of mededeling hebben voor de rondvraag: Cor Bastiaans biedt het gilde een foto aan om deze in het gildepaviljoen BoMé tegen de muur te hangen. Een aantal jaren geleden is o.a. hij gevraagd om de tamboers van het gilde te vervangen omdat deze niet aanwezig konden zijn. Hij staat, samen met zijn broer Albert op deze foto gekleed in het gilde-uniform van het Lieshoutse Sint Servatius. Zelf is hij tamboer bij het Gerwens Heilig Kruis gilde. Ad Donkers had enkele vragen en mededelingen. o.a. verzocht hij om de vergadering het eens kon worden met de acceptatie van nog een aspirant gildebroeder. Pierre Steegs is in het seizoen 2018-2019 de ere-koning geweest. Bij het aftreden in september van dit jaar als Ere-koning vermeld Pierre dat hij heeft graag gildebroeder wilde worden en volgens de procedure zou hij dan een jaar bedenktijd moeten hebben. Echter is men van mening dat hij al heeft laten blijken dat hij voldoende inzet heeft getoond bij het gilde en dat een aanstelling als gildebroeder geen enkel probleem zou moeten zijn. Ook nu werd bij stemming unaniem besloten om ook Pierre tijdens de teerdag in 2020 de beëdigen als gildebroeder, samen met Peter van Kaathoven, Rini van Kaathoven, Martien Thoonen en de kersverse Staande Deken / voorzitter Mark Lommen.