Afbeelding

Koffie-uurtje in de Huiskamer van Lieshout

Algemeen

Lieshout - In de huiskamer van Lieshout (Franciscushof) vindt vrijdag 25 oktober om 10.00 uur het volgende koffie uurtje plaats. In de eerste plaats wordt met het koffie-uurtje een gezellig samenzijn beoogd. Uit deze ontmoetingen, vooral voor senioren, kan langzaamaan een netwerk ontstaan van bekenden die elkaar over en weer kunnen ondersteunen, wanneer daar behoefte aan is.

Met enige regelmaat worden ook gastsprekers uitgenodigd die iets komen vertellen over een onderwerp dat Lieshoutse senioren aanspreekt. Ditmaal komen Karen Reijnen en Hetty Hendriks, consulenten Wmo Laarbeek, voorlichting geven over de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Het wordt een interactieve bijeenkomst waarbij iedereen van harte is uitgenodigd om vragen te stellen.

Het gaat hier om een wet in het kader van hulp en ondersteuning. Het doel van de wet is om burgers te helpen, zodat zij zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen en deel kunnen nemen aan de maatschappij. Dus zo lang mogelijk zelfredzaam zijn en kunnen participeren. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wmo.

De consulent van de gemeente onderzoekt waar de problemen in een situatie liggen en wat er nodig is om deze problemen op te lossen. De gemeente bekijkt ook in hoeverre mensen nog zelfstandig zijn en wat familie en naasten in de omgeving kunnen betekenen. Meer en meer wordt er gekeken naar de 'eigen kracht' van mensen, naar het vermogen om zijn of haar eigen leven vorm te geven en problemen op te lossen.

Eigen kracht is dus heel breed. Het is alles wat iemand zelf kan doen om problemen op te lossen en te voorkomen, bijvoorbeeld zelf een hulpmiddel kopen, een goede zorgverzekering nemen, iemand zoeken die helpt bij het huishouden, particuliere hulp inschakelen. Eerst als blijkt dat op eigen kracht geen oplossing gevonden kan worden, wordt binnen de Wmo gezocht naar de juiste ondersteuning.

Welkom op 25 oktober om 10.00 uur in Franciscushof. De koffie staat klaar.