Een bezoek van Sinterklaas en zwarte piet op het Heuvelplein. Een van de vele activiteiten die georganiseerd worden door de winkeliers
Een bezoek van Sinterklaas en zwarte piet op het Heuvelplein. Een van de vele activiteiten die georganiseerd worden door de winkeliers

Ondernemers Heuvelplein stemmen vóór reclamebelasting

Algemeen

Beek en Donk – Als de gemeenteraad het voorstel in december accordeert, wordt per 1 januari 2020 op het Heuvelplein in Beek en Donk reclamebelasting ingevoerd. Dinsdagavond waren de ondernemers van dit plein welkom bij Café-Zaal Dave van de Burgt om hierover te stemmen. Een ruime meerderheid van 2/3e stemde voor invoering van deze belasting.

Reclamebelasting houdt in dat alle ondernemers met een reclame-uiting op het Heuvelplein een verplichte jaarlijkse bijdrage gaan betalen variërend van €350,00 tot €750,00, afhankelijk van de WOZ-waarde van het pand. De contributie van Ondernemersvereniging Heuvelplein komt hiermee te vervallen. Dit initiatief is ontstaan om meer collectiviteit, maar ook budget te krijgen om het plein toekomstbestendig te maken. Dit in de breedste zin van het woord. Zo worden er collectieve zaken opgepakt, zoals veiligheid, parkeren, maar ook winkeliersacties, sfeerverlichting en bloembakken. Daarnaast wil het Heuvelplein graag een beleefplein zijn en worden er steeds meer activiteiten ontplooid. Met een groter budget is er meer mogelijk op het plein.

Opkomst
Veel ondernemers lieten zich dinsdagavond zien bij de bijeenkomst. Sommige ondernemers waren overwegend positief, sommige ondernemers waren negatief. De boodschap van de collectiviteitsgedachte en het toekomstbestendig maken en houden van het Heuvelplein voerden de boventoon. Van de 39 stemgerechtigden, waren er 28 ondernemers aanwezig. Een opkomst van 70%. Hiervan stemden 19 ondernemers vóór en 9 ondernemers tegen invoering van het fonds. Met deze meerderheid van 2/3e is de kans groot dat de reclamebelasting per 1 januari 2020 wordt ingevoerd. Uiteindelijk is het de gemeenteraad die beslist hierover. Dit gebeurt in de raadsvergadering van december.