De klaslokalen blijven leeg op woensdag 6 november
De klaslokalen blijven leeg op woensdag 6 november Foto: Mark Barten

Gezamenlijke actie Laarbeekse basisscholen tijdens landelijke stakingsdag

Algemeen Onderwijs

Laarbeek - "Wij hebben geen tractoren en met een kleuterfietsje op de snelweg is te gevaarlijk. Maar we willen wél een statement maken", stelt basisschooldirecteur Dries Klösters van de Muldershof in Beek en Donk. Samen met collega's Monique Hermans van 't Otterke en Iris Schellekens van 't Klokhuis legt hij uit waarom de basisschooldirecteuren en leerkrachten van alle negen basisscholen in heel Laarbeek de handen ineen hebben geslagen voor een gezamenlijke actie.

"We zitten niet te wachten op stakingen, maar op oplossingen"
Woensdag 6 november is uitgeroepen tot landelijke stakingsdag voor leerkrachten en directeuren van het basisonderwijs. Want het geld dat het kabinet vorig jaar toezegde is voor hen slechts een druppel op de gloeiende plaat. Het stelt de huidige leerkrachten misschien even tevreden, maar zou geenszins een oplossing zijn voor de toekomst van het onderwijs. Echt blij zijn de Laarbeekse directeuren niet met alweer een ééndaagse staking. Dries Klösters legt uit: "We zitten sowieso niet te wachten op stakingen, maar op oplossingen. Maar als we effect willen bereiken lijkt een hele week de scholen dicht een betere manier. Dan wordt de economie geraakt. Daarvoor zijn we afhankelijk van de vakbonden, dat kunnen we als Laarbeekse scholen niet zomaar doen. Onder de collega's gingen stemmen op om dan wel in actie te komen en niet alleen maar de school te sluiten." Dat geluid klonk ook op de andere Laarbeekse scholen, dus kwamen de directeuren vorige week bij elkaar om de plannen voor een gezamenlijke actie te bespreken. Ze besloten om tijdens de landelijke stakingsdag rondom de Beekse brug in Beek en Donk aandacht te vragen voor de problemen in het onderwijs.

"We willen dat onze zorgen gehoord worden"
De keuze voor de Beekse brug is een symbolische licht Monique toe: "Het water staat onze lippen en we willen dat de minister over de brug komt". Dries legt uit wat de actie inhoud: "Onze eerste fantasie was de brug te sluiten, maar dat pakken we milder aan. We gaan ons tijdens de spits met zoveel mogelijk leerkrachten bij de brug verzamelen in hesjes met spandoeken. Dat we ons gaan verzamelen bij de brug voelt voor veel van ons al heel eng. In het onderwijs willen we eigenlijk niemand tot last zijn. Leerkrachten komen pas in actie als de problemen echt voelbaar zijn. Heel lang denken we, dat lossen we wel op." Monique benadrukt: "We willen dat onze zorgen gehoord worden. We hebben zo'n prachtig beroep. Kunnen we dat over een paar jaar nog wel uitoefenen?" Iris vult aan: "Je wilt bezig zijn met de kwaliteit van het onderwijs, maar nu gaat de meeste tijd op aan de kwantiteit, dat het überhaupt door kan gaan. Hier in Brabant zijn de vacatures nog redelijk opgevuld, maar zodra er iemand ziek is hebben we direct een probleem. Dan moeten we klassen verdelen over de school of naar huis sturen. In het Westen van het land was het al zover dat er na de zomervakantie klassen zonder leerkracht van start moesten. Deze gezamenlijke actie voelt krachtiger dan alleen maar zeggen 'mijn school is dicht'."

"De aantrekkelijkheid van het vak moet terug"
Het lerarentekort is volgens de directeuren het gevolg van de salariskloof en de beeldvorming. "Als een minister zegt dat er ook wel ouders voor de klas kunnen gaan staan, is dat niet best voor het aanzien van ons beroep. Stelt de politiek dan wel echte prioriteiten? We zitten hier met trotse mensen, die trots zijn op hun vak", zegt Dries. "De aantrekkelijkheid van dat vak moet terug. Met meer handen, verlaging van de werkdruk en een beter aanzien. Lokaal willen we nu eens goed uitleggen hoe we er in staan. Bewustwording creëren." Iris vult aan: "Het is een prachtig beroep. We willen dat weer meer studenten er voor kiezen. Ik hoop dat de politiek gaat voelen 'die leraren tolereren ook niet alles wat we ze in de schoenen schuiven'. Een vuist maken kun je niet alleen, daarom doen we het in Laarbeek nu met zijn allen."