Logo mooilaarbeek.nl
   | Fotonummer: 451282
Foto: Martin Prick

"Overheerlijke picknick bij een mooi monument!"

Lieshout - Gemeente Laarbeek hield in september een Facebook-actie voor een picknick voor vier personen. De winnaars gingen afgelopen weekend heerlijk lunchen in de Molen de Vogelenzang in Lieshout. Ook wethouder Joan Briels was daarbij aanwezig.

Vincent van Gogh
Eind oktober is de Molen de Vogelenzang een écht Van Gogh-monument geworden. Vincent van Gogh woonde en werkte van december 1883 tot november 1885 in Nuenen. Hier heeft hij bijna een kwart van zijn totale werk geschilderd. Daarbij is het ook de plek waar Vincent zijn allereerste meesterwerk geschilderde: 'De aardappeleters.' Je kunt de omgeving van Nuenen dus eigenlijk zien als een soort openluchtmuseum. Op geen enkele plaats in Nederland bevinden zich zoveel gebouwen, beelden en landschappen die een directe relatie hebben met Van Gogh. Zo ook de Molen de Vogelenzang. Het is vastgesteld dat Van Gogh twee keer De Vogelenzang heeft uitgebeeld. Eenmaal als zwart-wit tekening met korenschoven op de voorgrond en eenmaal als schilderstuk. Het schilderwerk kwam pas aan het licht toen het bekende schilderij 'Vaas met bloemen' aan en röntgenonderzoek werd onderworpen. Het schilderij van De Vogelenzang zat eronder verstopt!

Winnaars
De winnaars van de Facebook-actie, Danny en Marieke Bloemberg uit Beek en Donk, kwamen samen met hun dochters Sterre en Lieve naar de molen voor een lekkere picknick. Het weer was heerlijk, de zon scheen en de wieken van de molen draaiden al bij aankomst. Ook wethouder Joan Briels was aanwezig en overhandigde de picknickmand aan de winnaars. Molenaar Pieter Sanders had de molen voor die middag geopend, zodat ze binnen konden eten aangezien het toch nog best frisjes was buiten. "Er zat zoveel lekkers te eten in de picknickmand, vertelt Marieke. 'Van fruit tot eieren, van sinaasappelsap tot croissants. Natuurlijk veel te veel voor ons vieren." De heerlijke lunch werd dan ook gedeeld met Joan, Pieter en Pieter jr. Ondertussen kregen de winnaars allerlei verhalen te horen over de molen.

Klap van de molenwiek
"We mochten zelfs even naar boven en bij de wieken gaan kijken. Vooral onze oudste dochter Sterre vond het erg bijzonder." Toch is het gevaarlijk om hierboven te staan. Pieter Jr. raadde ook aan om de kinderen goed bij ons te houden, want voor je het weet krijgt er een een klap van de molenwiek! Nog nooit hadden ze de binnenkant van een molen gezien.

"Het is een mooi stukje geschiedenis, een oude ambacht die niet mag verdwijnen vind ik", vertelt Pieter Jr.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>