Logo mooilaarbeek.nl
   | Fotonummer: c4c9d4
Foto:
Carnaval

Onthulling gans door Dikkemik

Ganzegat - Dikkemik onthult op maandagavond 11 november om 11 over 11 volgens een al jarenlange traditie, op de kiosk op de Kouwenberg, de Ganzegatse Gans. Tegelijkertijd staat de gans ook symbool voor Sint Maarten.

Ganzen figureerden in het leven van de heilige. De legende wil dat Martinus zichzelf onwaardig voor het ambt van bisschop achtte en zich daarom voor de bevolking schuil hield in een hok met die dieren, waar hij onmiddellijk werd verraden door hun gesnater. In de iconografie van Sint Maarten doemen die ganzen ook herhaaldelijk op. Folkloregroep Dikkemik maakt er een kort maar gezellig feestje van.

Na de onthulling wordt met alle aanwezigen de klompendans opgevoerd en het slachtlied gezongen ten teken dat ook de slachttijd is ingegaan. Nadien wordt er 'nun borrel' geschonken om het roggebrood met zult weg te kunnen spoelen! De Aarlese Gansonthulling is officieel erkend als immaterieel erfgoed.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>