Frans Wijnstekers (l) en John van Kaathoven (r)
Frans Wijnstekers (l) en John van Kaathoven (r) Foto: Joost Duppen
FOTO'S + VIDEO

John van Kaathoven presenteert eigen bier

Algemeen

Beek en Donk – Een waaierige en koude zaterdagmiddag op het Piet van Thielplein. Gelukkig heeft John van Kaathoven Uw Topslijter de zaak opgefleurd voor een warme kop koffie. Er zijn tientallen gasten aanwezig die uitgenodigd zijn, maar zij weten niet meteen waarvoor. Dan onthult John van Kaathoven iets bijzonders… zijn eigen gebrouwen biertje.

Onthulling
De aanwezigen zijn erg benieuwd wat John in petto heeft. De verrassing zou eigenlijk beginnen om 15.30 uur, alleen is dat iets uitgelopen. Wanneer zoon Jordie binnenkomt, begint John aan zijn praatje. Hij toont zijn eigen blond bier, Handje Jongen. Dit bier heeft een speciale betekenis voor John en hij legt uit waarom hij dit bier zo heeft genoemd: "Mijn opa heette Hansje Jonkers en ik ben genoemd naar mijn opa. Mijn opa zei altijd 'de jongen' tegen mij en van daaruit hebben we de combinatie Handje Jongen gemaakt en met de afbeelding van mijn opa op de fles."

Proces
John ontplooide zich als ondernemer door anderhalf jaar geleden een slijterij op het Piet van Thielplein te starten. Hij had toen al vrij snel het idee om een eigen biertje te maken, hoewel hij daarbij zeker de hulp van Frans Wijnstekers (De Gieterij) kon gebruiken. Frans legt uit hoe dit alles tot stand is gekomen: "Ik brouw een bier en dat laat ik twee weken gisten. De dop gaat er dan op en ik laat hem twee weken hergisten en dan wordt er geproefd." Daarna worden er weer nieuwe brouwsels gemaakt. Voor elke gisting wordt een maand gerekend. In totaal zijn er ongeveer drie maanden nodig geweest om alle varianten uit te proberen en te kijken welke Johns klanten het lekkerst vonden. Het bier zit daarnaast sinds augustus professioneel in de fles.

John wilde zichzelf eveneens onderscheiden van andere bierverkopers en bier maken dat de supermarkten niet hebben. Een eigen lokale biertje dus.

Het eindresultaat
John, zijn vrouw Vivian en zijn zoon Jordie zijn uiterst trots op het eindproduct. Handje Jongen is dus een blondje, maar niet een gewone. Dat het bier een percentage van zes procent heeft is niet zo bijzonder. Het zit hem in een belangrijk ingrediënt, namelijk honing. John heeft deze interessante keuze gemaakt, omdat hij de algemene bittere smaak van blond wilde veranderen in een wat zachtere en zoetere aroma.

Na zijn toespraak is het natuurlijk tijd om te proeven. Daarbij is zelfs burgemeester Frank van der Meijden aanwezig. Wanneer iedereen (die wil) bier heeft, is het tijd om te proosten op het succes. Dat wordt gedaan door de burgervader die nog een kleine speech geeft.

Na de bekendmaking is er nog een kleine 'after borrel' en komt het nieuwtje meteen in de winkel te staan. Volgens John zullen na deze dag een aantal Laarbeekse horecagelegenheden dit speciale biertje op hun kaart gaan zetten.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding