Logo mooilaarbeek.nl
Paul Kweens restaureert de muur   | Fotonummer: 421d65
Paul Kweens restaureert de muur (Foto: Mark Barten)

Restauratie omgevallen muur kerkhof Aarle-Rixtel bijna voltooid

Aarle-Rixtel – Een deel van de monumentale muur rond het kerkhof van de Onze Lieve Vrouw Presentatiekerk te Aarle-Rixtel viel op 7 februari 2017 om. Dankzij de inzet van restaurateur Paul Kweens (76) en vele andere vrijwilligers is de kerkhofmuur, die dateert uit 1856, nu bijna volledig hersteld. Marty van Bommel is als kerkhofbeheerder van Onze Lieve Vrouw Presentatie nauw betrokken bij het verloop van deze complexe restauratie.

"De muur stond al langer uit het lood en we waren al bezig met het maken van plannen hoe we de muur weer recht konden zetten", vertelt Marty van Bommel: "Maar helaas, de muur was ons voor. Een stuk van tien meter viel om en kwam terecht in de achtertuin van de familie Verhees."

Waarom is dit stuk muur omgevallen? Dit was de vraag waarop Marty samen met bouwbedrijf Gevers een antwoord moest hebben alvorens zij een aan een herstelplan konden beginnen: "Aan de fundering kon het niet liggen, die was goed. Het lag puur aan het hoogteverschil. De tuin van Verhees ligt een halve meter lager dan het kerkhof. Door de druk van het zand van het kerkhof en de wisselende weersomstandigheden werd de muur weggeduwd."

Besloten werd om de fundering te verhogen en naast de muur een soort grindbak te maken waardoor het regenwater snel in de grond kan zakken. De kerk was bereid om het materiaal te financieren. Om verdere kosten te drukken werd het werk zoveel mogelijk gedaan door vrijwilligers. Marty vertelt: "Een aantal vrijwilligers van het kerkhof heeft opgeruimd, stenen gebikt en gestapeld, daar zijn zij enkele weken mee bezig geweest. Bouwbedrijf Gevers bood aan een hek te plaatsen om de tuin van Verhees af te sluiten."

Nadat Gevers de fundering had gestort begon het moeilijkste deel van het project: het terugbrengen van de muur in oude staat. Dat was een complex karwei, niet alleen vanwege het aantal meters, maar ook vanwege de oude ambachtelijke metseltechniek die toegepast moest worden met handgevormde stenen. Heel blij was Marty dan ook toen Paul Kweens zich aanmeldde: "Paul Kweens is een metselaar die altijd bijzondere opdrachten heeft uitgevoerd zoals het opknappen van oude gebouwen en kerken. Hij bood aan om de muur op vrijwillige basis op te metselen."

Sindsdien heeft de kundige restaurateur al heel wat uren gestoken in het herstellen van de kerkhofmuur en komt het einde van het arbeidsintensieve project in zicht. Marty: "Paul is nu bezig met de afwerking van de bovenkant van de muur, de zogenaamde ezelsrug. Daarna nog voegen en dan hopen we eind november klaar te zijn. Het resultaat mag er zijn. Ik ben heel trots en blij dat al deze vrijwilligers met zoveel inzet en passie dit hebben willen doen. En de muur, die kan er de komende tweehonderd jaar weer tegen."

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>