Logo mooilaarbeek.nl
   | Fotonummer: 110039
Foto:

'De weg naar Gebroeders van Eyck' Tweede lezing seniorenvereniging Beek en Donk

Beek en Donk - Midden op de markt in Maaseik staan ze, de gebroeders van Eyck. Maar kwamen zij echt hier vandaan en wat heeft hen zo beroemd gemaakt ? Op de houten lijst van het bekende altaarstuk 'Het Lam Gods' in de st. Baafskathedraal in Gent staat geschreven dat Hubert van Eyck ermee begon en dat Jan van Eyck het werk heeft voltooid, maar welk deel van wie is, is nooit ontdekt. De van Eycks blijven omgeven met een waas van mysterie.

In 1934 werd van dit werk een zijpaneel gestolen en sindsdien is het mysterie rond de van Eycks alleen maar groter geworden. In de late middeleeuwen doken zij zomaar op uit het niets. Het lijkt immers onmogelijk dat hen kristalheldere stijl en hun schitterend kleurgebruik er zomaar plotsklaps was. Daar moet iets aan vooraf zijn gegaan. Welke kunstenaars hebben de weg naar de renaissance geëffend ? Ze waren gewoonlijk anoniem, maar we weten wel dat hun werk aan de muren van kloosters en adellijke hoven in Nederland, Vlaanderen en Bourgondië zijn komen hangen. De namen van kooplustige bisschoppen, abten en stadsbestuurders zijn wel bekend in tegenstelling van die van de kunstenaars. Zij kochten boekverluchtingen, reisaltaartjes, versleten paneelschilderingen en beschilderde altaarluiken, welke uiteindelijk naar de schilderijen van Eyck leiden, o.a. het Gentse veelluik over het lam Gods, de trouwerij van Arnolfini, naar het lege graf en naar de prachtige portretten. Het zijn werken die hemel en aarde verbinden wat typisch is voor de z.g. Vlaamse primitieven.

Kunsthistoricus Ger Jacobs zal aan u de hand van een diapresentatie meenemen op de wonderlijke middeleeuwse weg naar de prachtige werken van de gebroeders van Eyck. U bent welkom op donderdag 21 november in het ontmoetingscentrum van Beek en Donk. De kosten voor KBO leden zijn € 6,50 en voor niet KBO leden € 7,50. Dit is uiteraard inclusief een kopje koffie of thee. De lezing start om 14.00 uur.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>