Afbeelding
Foto: Adrie Beekmans

Zaagdag bij IVN Laarbeek

Algemeen

Laarbeek – In oktober 2017 heeft het IVN al eens een zaagdag gehad. Tijdens deze zaagdag zijn moseiken en een zomereik gezaagd voor hun gebouw. De gezaagde planken zijn gebruikt als potdekselplanken en voor kozijnen aan de buitenkant van het gebouw. Dit in het kader van het herstellen en energiezuiniger maken van het verouderde gebouw. Op zaterdag 30 november gaan ze opnieuw een zaagdag houden.

Vanuit deze zaagdag is het idee ontstaan om meer bomen te verzamelen om deze te verzagen naar gebruikshout voor hun gebouw en de inrichting daarvan. De bomen die ze verzameld hebben komen onder andere van de gemeente Laarbeek. Er zijn geen bomen specifiek omgezaagd ten behoeve van het IVN. Alle bomen zijn oftewel omgevallen dan wel omgezaagd met een goede reden. Bijvoorbeeld vanwege een uitbreidingsplan of omdat ze rot waren. Het IVN wil met de zaagdag ook laten zien dat inlands hout uitstekend gebruikt kan worden in de bouw en dat het echt niet altijd buitenlands hardhout hoeft te zijn. Ze hebben diverse soorten zoals walnotenboom, perenboom, kersenboom, plataan, fijnspar, Anne Paulownaboom, lindeboom, moseik en Amerikaanse eik. Een mobiele zagerij zaagt de bomen op het IVN-terrein aan de Beekseweg 3 in Aarle-Rixtel. De gezaagde planken worden op latten gelegd om te drogen en na verloop van tijd wordt dit hout gebruikt in het gebouw. Iedereen die het leuk vindt om te komen kijken bij dit spektakel is van harte welkom. Vanaf 9.00 uur staat de koffie klaar.

Om de zaagkosten te beperken willen ze van een aantal bomen wat planken verkopen. Als je belangstelling hebt om planken te kopen dan kun je bij Adrie Beekmans (0654248591) terecht voor meer informatie. De planken kunnen in elke gewenste dikte gezaagd worden. De kosten van het hout worden ter plaatse berekend. Dit is afhankelijk van de houtsoort en afmeting. Let wel op: dit hout is nog niet droog. De zaagdag begint om 9.00 uur en loopt door totdat alles is gezaagd, dit gaat ongeveer om 16.00 uur zijn. Zij zien jullie graag op 30 november.