Anouk Hubrechsen
Anouk Hubrechsen Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Twee prijzen voor Anouk Hubrechsen

Algemeen

Lieshout – De 24-jarige Anouk Hubrechsen heeft in oktober twee zogenoemde 'Scolarships voor Women in Technology' gewonnen. Zonta, een wereldwijde vrouwenorganisatie reikte de prijzen aan haar uit. Anouk is pas afgestudeerd aan de Technische Universiteit (TU/e) in Eindhoven, studierichting Elektrotechniek. Ze richtte haar onderzoek op de vijfde generatie telecommunicatie, bekend als 5G.

Techniek alleen voor mannen?
"Als ik vertel dat ik elektrotechniek studeer, reageren mensen vaak verbaasd. Het zit blijkbaar niet in ons hoofd; men vindt het niet normaal voor een meisje. Techniek zou meer iets voor mannen zijn, maar dat is niet waar. Dat is ook uit onderzoek gebleken; biologisch gezien is er geen enkele reden om dit aan te nemen. Ik heb natuurkunde en wiskunde altijd leuk gevonden. In 6 VWO stond ik een 8 op wiskunde en werd er extra wiskunde aangeboden. De leraar beweerde dat het niet mijn ding zou zijn, had het over K3, dat ik misschien daar bij kon. Weet je dat ik het eigenlijk verschrikkelijk vind dat er in de techniek bijna geen vrouwen te vinden zijn? Wij zaten met twee meiden in een groep van tachtig jongens. Rolmodellen ontbraken. Pas in 2009 was er de eerste vrouwelijke hoogleraar aan de TU/e."

Zonta Eindhoven en District 29
Zonta bestaat dit jaar precies 100 jaar. De vrouwenorganisatie wil onder andere de deelname van vrouwen aan het maatschappelijke – en beroepsleven stimuleren. De prijzen die Anouk won – District 29 behelst bijna heel West-Europa – zijn bedoeld om jonge vrouwen die hun loopbaan in de wetenschap kiezen, financieel te ondersteunen. Anouk gebruikt het geld om universiteiten in Europa te bezoeken, onder meer in Frankrijk, ook om twee onderzoeken te promoten. Daarnaast is ze zelfs genomineerd voor een internationale prijs. "Mijn uiteindelijke doel is om universitair docent te worden. Ik vind lesgeven leuk en houd ervan om onderzoek te doen. Daarnaast wil ik helpen om dingen te veranderen voor vrouwen. Ik vind het goed dat de TU/e bij een vacature het eerst gericht, voor een half jaar, zoekt naar een geschikte vrouwelijke kandidaat. Daar moet misschien meer moeite voor worden gedaan, maar ze zijn er wel. Deze aanpak heeft zich ook bewezen in andere landen. En het is echt niet zo dat er vrouwen worden aangenomen, omdat ze vrouw zijn."

Techniek, natuurlijk ook voor vrouwen!
Heel gestaag gaat het percentage vrouwen in de techniek omhoog. En Anouk heeft een mooie boodschap aan meisjes die ook de techniek in willen. Ze zegt gedreven: "Techniek studeren is een leuke studie. Laat niets je weerhouden door dat negatieve achtergrondkoor. Er zullen altijd mensen zijn die je neerhalen. Je gaat het bijna zelf geloven. Doe dat niet. Kijk wat wel of niet op feiten gebaseerd is. Is het niet zo: Negeer het dan. Als je VWO doet, het goede profiel hebt, dan ben je goed genoeg."

Hieronder lees je een voorbeeld waar Anouk zich mee bezighoudt.

Wat is 5G in de woorden van Anouk
5G (5e generatie) gaat om meer data, sneller, op meer plekken. 5G gebruikt technieken die geüpdatet zijn vanuit de vierde generatie (4G), maar gebruikt ook nieuwe technieken. Daar komt natuurlijk veel bij kijken. Een klein stukje daarvan is het gebruik van hogere frequenties. Frequenties zijn een eigenschap van een zender die je veel in je dagelijks leven ziet, zoals bijvoorbeeld bij radio Q-music die op 100.7FM zit. Die 100.7 staat voor de frequentie, dat is 100.7 Megahertz. Met hogere frequenties kan je veel meer data versturen en ontvangen. Dat willen we graag met 5G. Maar, er zit wel een groot nadeel aan. Zo'n hoge frequentie gaat bijna nergens doorheen, dus ook niet door muren, gebouwen, bos... Nu heb je waarschijnlijk één wifi-kastje met een zender in je huis. Daar heb je vaak in heel je huis bereik mee, omdat het een lage frequentie gebruikt die met weinig problemen door alle muren heen gaat. Met hogere frequenties kan dit niet, en moet je dus in iedere kamer een aparte zender hebben om door je hele huis bereik te hebben. Dit zorgt voor veel nieuwe uitdagingen op het gebied van techniek, waar pas een klein deel van opgelost is.

Wat levert 5G op? Naast supersnel films downloaden of 'streamen'gaat 5G gebruikt worden voor het verbeteren van de veiligheid: bij de communicatie tussen zelf rijdende auto's en van ambulances naar ziekenhuizen. Ook wordt het gebruikt bij het uitzenden van beelden van meerdere camera's voor sportwedstrijden. Kortom: heel veel dingen die voorheen bijna niet konden, gaan nu wel gebruikt worden, door sneller en meer data.