Archieffoto: De processie trekt over het Heuvelplein in Beek en Donk
Archieffoto: De processie trekt over het Heuvelplein in Beek en Donk Foto: Mark Barten

Lezing bij Heemkundekring Lieshout: Broederschap processie Valkenswaard naar Handel

Algemeen

Lieshout - Jaarlijks trekt er in de maand juni een stoet van wandelaars en wagens met fraai uitgedoste paarden door Lieshout. En dat al eeuwenlang. Het is de processie van Valkenswaard naar Handel. Op woensdag 27 november houden twee leden van de 'Broederschap van de processie van Valkenswaard naar Handel' in Zaal De Koekoek aan de Dorpsstraat in Lieshout een lezing over deze bedevaart.

In Lieshout heeft deze processie zowel op de heen- als de terugreis een lunchstop. Heel Lieshout loopt er voor uit om deze bedevaartgangers te zien. De motieven van de bedevaartgangers zijn divers, maar heeft toch merendeels een gelovig aspect. Broedermeester Harrie Toussaint en Wil Coolen vertellen over de organisatie van deze bedevaart en over de oorsprong van deze toch fikse wandeling. In 1937 zijn van deze bedevaart voor het eerst amateur-filmbeelden gemaakt door toenmalig kapelaan Goijarts. Heemkundige Jo Bots herontdekte de filmbeelden en in 2014 zijn deze door Wil Coolen bewerkt en aangevuld tot een film die zijn eigen verhaal vertelt. Ook deze film wordt vertoond en bevat authentieke beelden uit 1937 van de doorkomst door Lieshout. Beelden die oude Lieshoutenaren zeker aanspreken. Tijdens en rond de vertoning geeft Harrie Toussaint nog mondelinge toelichting zodat ook in bredere context de processie wordt belicht.

U bent allen van harte welkom. Ook als u geen lid bent van de heemkundekring. De lezing begint om 20.00 uur en is voor iedereen gratis toegankelijk.