Afbeelding

'Gezond ouder worden' Koffie-uurtje in huiskamer van Lieshout

Algemeen Senioren

Lieshout - Elke laatste vrijdag van de maand wordt in de Huiskamer van Lieshout om 10.00 uur het koffie-uurtje gehouden. Inmiddels zijn er al heel wat mensen die de weg naar het koffie-uurtje hebben gevonden. In de eerste plaats wordt een gezellig samenzijn beoogd. Uit deze ontmoetingen, vooral voor senioren, kan langzaamaan een netwerk ontstaan van bekenden die elkaar over en weer kunnen ondersteunen wanneer daar behoefte aan bestaat.

Met enige regelmaat worden op die laatste vrijdag van de maand ook gastsprekers uitgenodigd die iets komen vertellen over een onderwerp dat senioren aanspreekt. Dat is een bijkomend doel. Zo hebben we sprekers gehad die over een breed scala van zorgonderwerpen hebben gesproken, maar soms ook is er tijd voor pure ontspanning.

De zorg is veranderd
Verzorgingshuizen of bejaardenhuizen zijn verdwenen. Dat is snel gegaan. Misschien wel te snel. Overheden en instanties verwachten steeds meer dat mensen langer zelfstandig en in hun eigen omgeving blijven wonen. Zelfredzaamheid en zogenaamde samenredzaamheid worden dan belangrijker. Hoe ga je daarmee om? Je moet dat voor jezelf goed regelen. De ondersteuning en hulp nemen andere vormen aan. Daarom is het goed dat er mensen om je heen zijn, het netwerk, met wie je samen kunt optrekken, aan wie je hulp kunt vragen als dat nodig is, maar ook aan wie je hulp kunt aanbieden. Je moet er tijdig voor zorgen dat je niet alleen staat.

Gezond ouder worden
Voor het koffie-uurtje vrijdag is Lodewijk van Asten uitgenodigd. Hij is werkzaam als geriatrisch verpleegkundige in het Elkerliek ziekenhuis te Helmond. Aan de hand van een powerpoint presentatie gaat Lodewijk het hebben over de verschillende aspecten van de ouderengeneeskunde. Een van de thema's die hij er uit licht is het delier; een plotseling optredende verwardheid. Maar de rode draad in zijn verhaal is de vraag: hoe word je gezond oud?

U bent welkom op vrijdag 29 november om 10.00 uur in Franciscushof te Lieshout. De koffie staat klaar.