Energie besparen in Laarbeek: wat zijn de mogelijkheden?

Algemeen

Nederland loopt achter op het schema van het energiebesparingsdoel. Dat blijkt uit cijfers van een energievergelijkingswebsite. Het totale energieverbruik in Nederland is wel gedaald. Hoe kunnen Laarbeekers een steentje bijdragen aan energiebesparing?

Ondanks daling energieverbruik achter op schema
In 2013 werd het Energieakkoord voor duurzame groei gesloten. De twee belangrijkste pijlers uit dit akkoord zijn het vergroten van het aandeel hernieuwbare energie (14 procent in 2020) en het verlagen van het totale energieverbruik (gemiddeld 1,5 procent per jaar). Het is vorig jaar voor het eerst in jaren weer gelukt om 1,5 procent minder energie te verbruiken. Helaas werd het doel de jaren daarvoor niet gehaald. Daarnaast wekken we in Nederland ook nog steeds te weinig duurzame energie op. Het aandeel hernieuwbare energie in Nederland bleef in 2018 steken onder de 10 procent. Om minder energie te verbruiken en meer duurzame energie op te wekken, kan de overheid de hulp van Nederlandse huishoudens goed gebruiken.

Investeren in isolatie
De basis van energie besparen begint bij een goed geïsoleerde woning. Als een woning niet goed geïsoleerd is, dan gaat er veel warmte verloren via de muren en het dak. Er moet dan meer energie verbruikt worden om de woning aangenaam te houden. In een goed geïsoleerd huis hoeft er minder energie gebruikt te worden, wat weer leidt tot een lagere CO2-uitstoot. Als bij 54 procent van de bestaande particuliere en commerciële gebouwen isolatiemaatregelen genomen worden, dan kan 8,3 gigaton aan broeikasgasemissies worden voorkomen. Ook de energierekening van de bewoner gaat direct omlaag. Woningeigenaren die van plan zijn om te investeren in minimaal twee isolatiemaatregelen, kunnen hiervoor subsidie krijgen van de overheid. De Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH) moet worden aangevraagd bij het RVO.

Plaats zonnepanelen op het dak
In 2030 moet 70 procent van alle elektriciteit uit hernieuwbare bronnen komen. Miljoenen geschikte daken in ons land zijn nog niet voorzien van zonnepanelen. En dat is zonde, want zonnepanelen zijn niet alleen goed voor het klimaat maar ook voor de portemonnee van de eigenaar. Zonnepanelen zijn heel rendabel. De gemiddelde terugverdientijd ligt tegenwoordig op ongeveer zeven jaar. Daarna kunnen de bewoners nog zo'n 15 jaar genieten van gratis stroom en zijn zij minder afhankelijk van de schommelende prijzen van de energieleverancier. Helaas kent Laarbeek geen lokale subsidies voor het plaatsen van zonnepanelen. Het is wel mogelijk om de 21 procent btw die de woningeigenaar betaalt voor de aanleg en installatie van zonnepanelen terug te vragen bij de Belastingdienst.

Duurzame verwarmingsinstallatie
Aardgas gaat langzamerhand uit onze woningen verdwijnen. Door de woning goed te isoleren en te kiezen voor duurzame warmte, kan het gasverbruik van de bewoner tot 0 dalen. Dit zorgt ervoor dat er minder CO2 wordt uitgestoten. De woning kan op verschillende manieren, duurzaam verwarmd worden. Dit kan bijvoorbeeld via een warmtenet, via een warmtepomp of via een zonneboiler. Om woningeigenaren te stimuleren om vrijwillig afscheid te nemen van hun gasaansluiting, heeft de overheid een subsidie beschikbaar gesteld. Men kan een beroep doen op de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) als zij investeren in een warmtepomp, zonneboiler, biomassaketel of een pelletkachel. Omdat het stroomverbruik bij (de meeste van) deze apparaten omhoog gaat, is het belangrijk om te kiezen voor een duurzame energieleverancier.