Christel de Laat in Ons Tejater
Christel de Laat in Ons Tejater Foto: Nelly de Groot-Cooijmans

Keuzes maken met Christel de Laat in Ons Tejater

Algemeen

De voorstelling van Christel de Laat was meteen uitverkocht, toen in het voorjaar de brochure van het nieuwe seizoen van Ons Tejater op de mat viel. Het Dorpshuis stroomde dan ook helemaal vol op zaterdag 23 november. Veel vrouwen, jong en oud, maar toch zeker ook mannen, hadden dus maanden geleden al zin in een avondje met Christel de Laat. De titel van haar nieuwe show luidt "Zijn daar nog vragen over?" en vooraf konden vragen ingediend worden over van alles en nog wat. Deze werden tijdens de show behandeld in speciale sessies. De opkomst van Christel was hilarisch. Ze danste op de muziek van het Zwanenmeer in een tutu over het podium. Meestal gebeurt dat door dames met de helft van het gewicht van Christel, maar het kan haar niet schelen. Gewicht is maar een getal. Ze kleedt zich om achter een Brabantse vlag en kletst ondertussen maar door.

Problemen heeft ze niet, maar wel een heleboel vragen over allerlei keuzes. Waarom kussen we niet overal hetzelfde? Waarom is het zo moeilijk om gewoon een kop koffie te bestellen en krijg je meteen alle koffie van de wereld opgesomd. Christel houdt het bij de dingen van alledag en vertelt tussendoor dat ze last heeft van een zweetspleet en hoe ze daar mee om gaat. Ook maakt ze op en levensgrote poster duidelijk waar het verval aan haar lichaam begint. Het hangt allemaal wat meer. Herkenbaar is ook het passen van een nieuwe BH. Haar lichaamsgewicht komt regelmatig ter sprake. Je kunt er bij wijze van spreken niet omheen zoals haar "Krentje" ook al opgemerkt had.

Op de camping, ook al zoiets, je ziet het zo gebeuren. De typetjes, het uitdraaien van de poten van de caravan, het barbecueën met een kilo spek, het mensen spotten. Met haar moeder op stap naar Amsterdam. Christel weet haar publiek uitstekend te vermaken. Het was een programma zonder pauze en dan is het toch een lange zit. Zelf kon ze regelmatig bijtanken uit haar kastje met versnaperingen. Je kunt maar beter de draak steken met je 100 kilo.

Wie geen genoeg van haar kan krijgen kan haar regelmatig beluisteren op Omroep Brabant. De zender die jarenlang niks wilde weten van enige vorm van dialect en nu op haar schreden terugkeert. Het mag weer. Een beetje plat. En wie kun je dan beter hebben dan Christel de Laat. De zaal heeft van haar genoten. Het was geweldig.

Nelly de Groot-Cooijmans