Logo mooilaarbeek.nl
   | Fotonummer: a5f231
Foto: Frank van Bakel
Natuur

Publiekswandeling IVN Laarbeek in de Stiphoutse bossen

Aarle-Rixtel - De wandeling van IVN Laarbeek in de Stiphoutse bossen op zondag 8 december om 10.00 uur zal gewoon doorgaan. De wandeling zal echter niet beginnen op de eerder genoemde vertrekplaats. Vanwege een wegafsluiting is de vertrekplaats veranderd.

De wandeling start nu bij de parkeerplaats in de buurt van het Kamerven aan de weg van Lieshout naar Gerwen. Dit grensgebied van de gemeente Laarbeek was vanouds een heidegebied, dat in de loop der tijd steeds meer bebost raakte. Eerst was er vooral productiebos van naaldhout. Ook werden wat exotische soorten naaldbomen aangeplant. Dit is de reden, waarom er maar liefst 17 soorten naaldbomen in deze bossen kunnen worden gevonden, uit verschillende delen van het noordelijk halfrond. Ook vindt men er soorten loofbomen, die men elders niet zo vaak ziet. Zo is er naast de zomereik ook de veel zeldzamere wintereik te zien, en naast de ruwe berk ook de zachte berk.

Bijzonder is, dat de oude vennen die in het heidegebied lagen, er nog steeds zijn. Het leuke is dat elk vennetje weer anders is. Er zijn ook smeltwatergeulen uit de laatste ijstijd bij. Het venwater staat hier in contact met kalkhoudend water uit de ondergrond, waardoor er bijzondere plantensoorten groeien. Het grootste ven is het Kamerven. Hier ligt een flink perceel heide omheen, en hier kan men in de winter de klapekster als dwaalgast waarnemen. Het bos is verder het thuisgebied van verschillende soorten roofvogels en spechten. Ook kan men er reeën aantreffen.

Onder leiding van IVN-gidsen kan het aanstaande zondag van 10.00 tot 12.00 uur een zeer boeiende wandeling worden in dit mooie grensgebied van Laarbeek. Bijgaande foto is gemaakt door een van de gidsen, namelijk Frank van Bakel.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>