Logo mooilaarbeek.nl
   | Fotonummer: 52c3f8
Foto: Martin Prick

Familie zamelt geld in voor tovertafel bij Zorgboerderij de Liesvelden

Beek en Donk – Dit waren de eerste woorden die Karel de Groof – echtgenoot van Elly de Groof (De Groof Uitvaartverzorging) – acht maanden voor zijn overlijden sprak toen hij bij Zorgboerderij De Liesvelden in Beek en Donk uit de auto stapte. Hij was er direct thuis. Reden voor zijn familie om na zijn overlijden geld in te zamelen voor de tovertafel waar zo hard voor gewerkt en gespaard is.

Een verrijking
"Karel is op 4 november op zijn verjaardag overleden", vertelt Elly. "Hij leed aan vasculaire dementie. Hij was altijd buiten te vinden maar hij stond steeds vaker op de verkeerde plek." Dochter Jacqueline knikt en valt bij; "de huisarts opperde het idee een zorgboerderij te zoeken waar ons pa meer sturing en begeleiding kon krijgen bij buitenactiviteiten. Toen zijn we uiteindelijk bij De Liesvelden uitgekomen. De eerste keer dat we er kwamen, zei hij gelijk: 'het ruikt hier hetzelfde als vroeger bij ons thuis' en toen hij ook nog zijn oude buurmeisje tegenkwam, voelde hij zich gelijk thuis. Hij was er drie dagen in de week en dit heeft zijn leven zo verrijkt. Daarom wilden we graag iets terugdoen."

Voorgeschiedenis
Zorgboerderij De Liesvelden biedt zinvolle dagbesteding en dagbehandeling aan ouderen, mensen met een vorm van dementie, mensen met niet aangeboren hersenletsel en aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. "Ruim een jaar geleden kwam een bedrijf hier een demonstratie geven van een toverbelevingstafel", vertelt eigenaresse Nicolle Kanters, "en ik was gelijk verkocht! Met behulp van een beamer kunnen spelletjes, foto's, filmpjes, muziek en nog veel meer zaken worden geprojecteerd op een speciale tafel. Het zet onze mensen aan tot bewegen en geheugentraining. Zo'n tovertafel is alleen ontzettend duur en dus moesten we in actie komen om het benodigde bedrag bij elkaar te sparen. Daar zijn we een jaar geleden mee begonnen. De Stichting Vrienden Zorgboerderij De Liesvelden heeft allerlei acties bedacht, zoals een flessenactie bij PLUS en een doppeninzamelingsactie en ik heb zelf ook mijn steentje bijgedragen door deel te nemen aan de Buffelrun, want laten we wel zijn; alle beetjes helpen."

Gift in plaats van bloemen
"Karel was op sommige gebieden best zuinig", vervolgt Elly. "Hij vond het altijd onzin om veel geld te steken in bloemen. Na zijn overlijden besloten we dan ook gelijk familie en vrienden om een kleine bijdrage te vragen in plaats van bloemen. Karel zou dit idee hebben omarmd, dat weet ik zeker. We zijn alle mensen die hebben bijgedragen ontzettend dankbaar en we zijn erg blij dat we De Liesvelden een cheque kunnen aanbieden ter waarde van € 3.450,-."

Missie volbracht
"Met deze fantastische bijdrage is het helemaal rond", besluit Nicolle trots. "De tovertafel is inmiddels besteld en zal begin volgend jaar worden geleverd. Het is hét verjaardagscadeau van Karel die we met zijn allen hier zo ontzettend missen maar die op deze manier altijd bij ons zal zijn en blijven."

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>