Afbeelding

Laarbeeks Compliment voor Dorpsonderteuningsteam Mariahout

Algemeen

Laarbeek - Het ZOD-Dorpsondersteuningsteam Mariahout ontving woensdag 27 november uit handen van burgemeester en tevens jurylid F. van der Meijden het Laarbeeks Compliment. Het Dorpsondersteuningsteam (DOT) wordt door Zorg om het Dorp (ZOD) omschreven als: 'Een groep deskundige vrijwilligers die het team Zorg en Welzijn ondersteunt en dus de professionals ontlast. Deze vrijwilligers zijn de ogen en oren van onze gemeenschap en bieden waar mogelijk is, hulp aan de medemens. Zij zijn naast werkzaam in het Dorpsservicecentrum ook actief bij de mensen thuis.'

Het DOT bestaat uit een aantal vrijwilligers (vaak voormalige professionals) welke bereid is om iedereen in Mariahout te ondersteunen en begeleiden. Het huidige DOT is tot stand gekomen na jarenlange ervaring met hulpverlening vanuit het eigen Dorpsservicecentrum (DSC) in Mariahout. Vanaf 2002 als gastvrouwen/heren in het DSC van de voormalige Rabobank en later als WMO-vrijwilligers in het nieuwe Buurthuis. Het hedendaagse DOT 'trekt er ook op uit' en verleent hulp bij de mensen thuis. Bovendien geeft het advies aan het Sociaal Domein en houdt dus binnen de gemeentelijke organisatie de vinger aan de pols. Het bestuur van ZOD kan concluderen dat het DOT een krachtige werkgroep is waarvan de leden zich op verschillende manieren in zetten voor de leefbaarheid en het welzijn van Mariahout en haar inwoners. Dit type georganiseerde, veelzijdige en vrijwillige hulpverlening is uniek in de gem. Laarbeek.

Speerpunten Dorpsondersteuningsteam
Tijdens de raadsvisitatie in 2017 gaf dit team de toenmalige speerpunten aan, te weten: ondersteuning integratie statushouders, netwerkversterking bij mensen die zich eenzaam voelen, daadwerkelijke ondersteuning van mensen met financiële problemen. Dit is de laatste jaren uitgebreid met het ZOD service-uurtje op donderdagmiddag 14.00- 15.00 uur waar men probeert bij bezoekers de hulpvraag te beantwoorden of naar de juiste persoon door te verwijzen. Ook kunnen inwoners terecht voor (digitale) vragen aan ZOD of voor het vertellen van een persoonlijk verhaal. Bovendien zijn een aantal teamleden geschoold als netwerkcoach en zetten zich niet alleen in voor Mariahout maar, indien nodig, voor heel Laarbeek.

Toekomst in Laarbeek
Met het verdwijnen van ViERBINDEN als verbindende organisatie kan gesteld worden dat de samenwerking tussen het professionele Team Zorg & Welzijn en de vrijwilligers van het DOT het voorbeeld is dat vrijwilligers en professionals, functionerend in gemeenschapshuizen, nauw met elkaar kunnen samenwerken. In Mariahout vindt dat plaats in het Dorpsservicecentrum van het Buurthuis en op locatie bij de mensen thuis. Zorg om het Dorp streeft er naar, samen met de welzijnswerkers en het personeel van het Buurthuis, deze verbinding ook in de toekomst te kunnen blijven leggen.