Afbeelding
Foto: Mark Barten

Laarbeek goed op weg met afval scheiden en hergebruik spullen

Algemeen Gemeente

Laarbeek - Recent is onderzoek gedaan naar het scheiden van afval en het hergebruiken van spullen in Laarbeek. Hieruit blijkt dat Laarbeek 'het goed doet' op het gebied van duurzaamheid.

Afval scheiden: heel gewoon
Vrijwel iedereen scheidt papier, glas, plastic, drankpakken en/of blik (pmd), groente-, fruit- en tuinafval en etensresten (gft+e), chemisch afval (bijvoorbeeld batterijen) en textiel. Veel meer dan 4 jaar geleden. De belangrijkste redenen daarvoor zijn: het is goed voor het milieu, het bespaart geld en het is een kleine moeite om afval te scheiden. Het is heel positief dat inwoners van Laarbeek zo goed scheiden. Maar de gemeente blijft nadenken over hoe ze inwoners kunnen helpen om hun afval nog beter te scheiden. Want uit een proef met het uitpluizen van het restafval blijkt dat daar toch nog dingen in zitten die daar niet thuis horen. Bijvoorbeeld etensresten. Die mogen gewoon in de groene gft-container.

Duurzaam inkopen doen
Ook op het gebied van duurzaam inkopen en hergebruik van spullen 'scoort' Laarbeek goed. 86% van de ondervraagden neemt een eigen tas mee naar de winkel. 80% daarvan vindt het (heel) belangrijk dat verpakkingen te recyclen zijn en 67% daarvan vindt het (heel) belangrijk dat er zo min mogelijk verpakking om producten zit.

Een tweede leven voor uw spullen
De gemeente Laarbeek ziet in het onderzoek dat veel spullen in Laarbeek een tweede leven krijgen, vooral via het eigen netwerk of lokale voorzieningen. De populairste manier om spullen een tweede leven te geven is het geven of krijgen van spullen van familie, vrienden of een goed doel: meer dan de helft van de deelnemers aan het onderzoek doet dit minstens twee keer per jaar. Ook de weg naar de kringloopwinkel, tweedehands- of rommelmarkt weten we goed te vinden. Een kleiner deel van de inwoners gebruikt verkoopwebsites zoals Marktplaats en Facebook, maar toch maakt meer dan de helft van de Laarbeekse inwoners hier tenminste halfjaarlijks gebruik van. Ook laten mensen hun spullen graag repareren, zoals kleding of elektronica. 82% van het panel doet dit tenminste jaarlijks, waardoor de spullen in het eigen huishouden nog een ronde mee kunnen.

Afbeelding
Afbeelding