Afbeelding

Geen ja-ja-stickers op Laarbeekse brievenbussen

Algemeen

Laarbeek - Er zal in Laarbeek geen ja-ja-sticker ingevoerd worden. Hierdoor kan er gewoon ongeadresseerd reclamedrukwerk rondgebracht worden. Nu is het in Laarbeek en grote delen van Nederland nog zo geregeld dat personen die geen reclamedrukwerk en/of huis-aan-huisbladen willen ontvangen een nee-ja of nee-nee sticker op hun brievenbus moeten plakken. Politieke partij De Werkgroep is van mening dat het andersom moet zijn  en dat mensen die iets willen ontvangen hiervoor in actie moeten komen, met een ja-ja-sticker. De Werkgroep diende hiervoor een motie in tijdens de raadsvergadering van afgelopen donderdag. De motie werd uiteindelijk ingetrokken vanwege te weinig steun vanuit de andere partijen. 

,,We vinden het de normaalste zaak van de wereld dat we bij Jan en alleman een pak papier door de brievenbus duwen. Mensen die folders willen ontvangen moeten actief worden", gaf fractievoorzitter Rick van Bree van De Werkgroep aan. Volgens die partij is het invoeren van een ja-ja-sticker een goede manier om papierafval te voorkomen.

Nikki Barten sprak in namens DeMooiLaarbeekkrant: "Uiteraard begrijpen wij de landelijke discussie over afvalreductie en verduurzaming. Ook wij werken daaraan als bedrijf. We printen op het meest duurzame papier en hebben gerecyclede fietstassen voor onze bezorgers. Maar weet u wel dat ons krantenpapier tot zeven keer toe wordt gerecycled tot nieuw papier? Dit geldt ook voor folders. Deze week kon u nog lezen in DeMooiLaarbeekKrant dat in onze gemeente heel goed afval gescheiden wordt." Ook sprak zij de zorg uit over de gevolgen voor de invoering van zo'n sticker voor lokale ondernemers. Reclamefolders - waarvan 95% lokaal gearrangeerd - die niet meer automatisch op de deurmat vallen, maar ook Hét Grote Decemberboek en Laarbeek Onderneemt dat niet meer bij alle inwoners terechtkomt. "Wij hebben een breed maatschappelijke functie. De consequenties van deze invoering zouden niet te overzien zijn."

Andere partijen deelden de zorgen van DeMooiLaarbeekkrant. Zo gaf ABL aan dat er al bewustwording is wat betreft het scheiden van afval. "Het invoeren van zo'n sticker komt betuttelend over. Vertrouwen wij de burger niet meer?", zei fractievoorzitter Ron Verschuren. En net als ABL vonden het CDA en PNL dat de mogelijk strop voor lokale ondernemers niet opweegt tegen het minder verspreiden van papier. "Lokale ondernemers moeten op elke manier bij de burgers kunnen komen", vond Marcel van der Heijden (CDA). "De oplossing is niet om het helemaal om te draaien. Dat raakt de ondernemers en verenigingen teveel", vulde Ron van de Berkmortel (PNL) aan.

De Werkgroep diende de motie uiteindelijk niet in, nadat duidelijk was dat er geen voldoende steun voor zou zijn. "Soms is het vervelend, maar ondernemers worden op deze wijze niet geschaad, ze kunnen hun reclame nog slimmer inzetten", gaf Van Bree nog mee.