Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Gezelligheid, pret en héél véél worstenbroodjes (+RECEPT!)

Algemeen Human Interest

Beek en Donk - Al 33 jaar lang bakken de zussen Ghislaine en Lucie en hun broers Sjef en Peter, nakomelingen van bakker van Griensven uit Beek en Donk, een week voor kerst samen honderden worstenbroodjes. Deze traditie staat bol van de rituelen die in de loop van de jaren zijn ontstaan. DeMooiLaarbeekKrant was aanwezig bij de keuring van de eerste lichting broodjes die de oven verliet.

"Denk aan de hoekjes"
De operamuziek op de achtergrond wordt overstemd door het geluid van de deegmixer, het verdeelblik dat met een flinke klap op de werktafel wordt omgekeerd en de stemmen van de broers en zussen die met elkaar de kwaliteit van het eindproduct bewaken. 'Chef kwaliteit' Peter houdt alles in de gaten en wijst zijn broer en zussen op de juiste werkwijze. "Denk aan de hoekjes", wijst hij Sjef op de juiste verdeling van het deeg in het verdeelblik dat al die jaren al meegaat. "Die verdeling van het deeg komt heel precies", legt hij uit. "Anders hebben we straks broodjes met teveel deeg en worstjes die niet volledig ingepakt zijn." Zijn broer en zussen werken ondertussen door aan het rollen van het deeg, 45 gram per broodje, tot perfecte bolletjes. "Je moet een kommetje van je hand maken, dan rollen en met je duim bijsturen", tipt Peter's dochter Dymph die ook aanwezig is. "Voor de gezelligheid en om het tempo in de gaten te houden", knipoogt ze.

"Delicatesse"
Dat het een dag is van gezelligheid, pret en onderlinge plagerijtjes is al snel duidelijk. Over het bakken van worstenbroodjes maken de broers en zussen elkaar niets meer wijs, ze stonden allemaal al op tienjarige leeftijd dagenlang in de bakkerij van hun vader deegbolletjes te draaien. "Worstenbroodjes waren toen nog een echte delicatesse die je alleen met kerst at. 's Nachts als je uit de nachtmis kwam. Ze kostten een kwartje per stuk. Voor een gezin met zes kinderen was dat toen een hele uitgave", leggen ze uit.

"Operamuziek"
Na zijn pensioen ging vader Sjef van Griensven door met het bakken van worstenbroodjes voor vrienden en familie. Tot hij in 1987 op 72-jarige leeftijd plotseling overleed. "Toen dat jaar de kerst naderde, dachten we ineens 'ojee, hoe moet dat nu met de worstenbroodjes?'", herinnert Lucie zich. "Moeder zei toen: 'dat kunnen jullie ook zelf'. Vanaf dat moment hebben wij het met zijn vieren opgepakt. Vader kon fantastisch mooi zingen en zong ook altijd tijdens het bakken in de bakkerij. Daarom draaien we op deze dag ook altijd operamuziek." Sjef laat aan de hand van een fotoboek zien hoe de traditie al die jaren gestand hield, terwijl de broers en zussen langzaam steeds meer grijze haren kregen.

"Perfect gekruid"
Plotseling heerst er een opgewonden stemming in de tot bakkerij omgebouwde garage van zus Ghislaine. Ieder jaar worden alle benodigdheden, inclusief twee ovens, naar één van de andere familieleden versleept zodat de baklocatie ieder jaar rouleert. Uit de oven komt nu de eerste lading afgebakken worstenbroodjes en alle aandacht gaat uit naar de vorm, kleur en geur die daar vanaf komt. Snel worden de glazen tevoorschijn gehaald en een fles witte wijn ontkurkt. De broers en zussen proosten gezamenlijk op hun vader en na een paar minuten afkoelen zetten ze hun tanden in een broodje dat zorgvuldig wordt geproefd. Opgetogen bellen ze vervolgens Sjef's vrouw om haar te laten weten dat zij de worst dit jaar perfect heeft gekruid. Het bakken zal nog door gaan tot in de avond. Dan zal ook een deel van de worstenbroodjes al zijn verorberd door alle familieleden en vrienden die traditiegetrouw even aankomen. De rest wordt verdeeld over de familie en bewaard tot kerstavond.

Sjefs recept voor 100 overhééééééééérlijke worstenbroodjes!

Benodigdheden:
5 kilo worst (80% varkens en 20% rundergehakt)
6 scharreleieren
1 pak beschuit (verkruimelen)

Alles goed mengen en naar smaak kruiden toevoegen, hierna worstjes van 50 gram maken (ongeveer 12 centimeter lang)(wat meel op handen gebruiken bij het uitrollen).

…………………………………..

7 pakken Koopmans wittebrood mix
120 gram echte boter (wat laten smelten tevoren)
1,5 liter (ongeveer) handwarm water, beetje bij beetje toevoegen

………………………………………

Goed mengen totdat compacte massa ontstaat.
Grote bol van maken en ongeveer 15 minuten onder theedoek laten rijzen.
Dan alle rijs eruit slaan en bolletjes van 45 gram maken.
Weer laten rijzen.
Dan van bolletjes ovaaltjes rollen met b.v. deegrollertje totdat een ovaal ontstaat dat iets groter moet zijn dan het worstje. (Als het plakt op de tafel, wat bloem uitstrooien.)
De linker en rechterzijde van het ovaal om de uiteinden van het worstje vouwen en daarna de bovenzijde over het worstje trekken.
De naad goed dichtknijpen en het nu ontstane worstenbroodje omdraaien.
Met kwastje wat geklopt eigeel uitstrijken voer het worstenbroodje voor een goudgele kleur, en eventueel met vork 4 à 5 keer inprikken (hoeft niet per se).
De worstenbroodjes nu op een met bakpapier afgedekte bakplaat leggen en ongeveer 15 minuten laten rijzen.
Daarna in een voorverwarmde oven van ongeveer 220 graden 20 à 25 minuten afbakken.

Naar behoefte met een glas rode of witte wijn nuttigen!

Mmmmmmm!!!

Succes en eet smakelijk!

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding