Ria van der Zanden
Ria van der Zanden Foto: Gemeente Laarbeek

"Zijdelings volg ik de politiek, helemaal afgekickt ben ik nog niet"

Algemeen Human Interest

Laarbeek - "Ik heb zojuist geconstateerd dat de handen zijn losgelaten. Dit voelt als een vertrouwensbreuk en ik ben diep teleurgesteld. Daarom heb ik besloten om mijn functie neer te leggen. Ik weet dat ik er alles aan heb gedaan om de handen ineen te houden", dit waren de woorden van Ria van der Zanden op donderdagavond 27 juni. Haar laatste woorden als wethouder Financiën. De tegenstem van haar eigen partij PNL voor de kadernota voelde voor haar als een vertrouwensbreuk. Van der Zanden stapte op en verliet het politieke toneel.

Een half jaar later spreekt DeMooiLaarbeekKrant haar thuis. Met een kop koffie in de hand blikt Van der Zanden rustig terug op de meest hectische periode uit haar politieke carrière. "Inmiddels is alles wel op zijn plek gevallen. In het begin is het onwerkelijk. Het is een hele overgang van elke dag naar het gemeentehuis naar helemaal niets. Normaal keek ik onder het eten naar de klok, omdat ik bijna elke avond ook wel weg was. Dat viel direct allemaal weg."

Van der Zanden kan er inmiddels rustig over vertellen. Na haar vertrek was het politieke experiment van het vijfpartijenakkoord verleden tijd. PNL ging de oppositie in, maar voor Van der Zanden was het over. "Dan zit je thuis… Ik moet zeggen dat ik een hoop berichten, kaarten en bloemen heb gekregen. Niet alleen vanuit de politiek, maar ook van burgers. Dat doet een mens goed."

Kort na haar vertrek zaten de emoties in beide kampen nog hoog. Maar van haar eigen partij heeft ze tot op de dag van vandaag geen bericht gehad. "Ik heb niets meer gehoord van PNL. Ondertussen heb ik er wel een streep onder gezet, maar dan zie je dus hoe de partij met zijn eigen mensen omgaat."

Terugkijkend op die 27ste juni zou Van der Zanden nu weer hetzelfde hebben gedaan. "Het kon niet anders. Hartstikke jammer van al het werk, maar ik wil ook in de spiegel kunnen blijven kijken." Dat een vertrek onvermijdelijk werd, dat was voor zowel de fractie van PNL als wethouder Van der Zanden al veel eerder bekend. Bij de voorbespreking van de kadernota, waar de verhoging van de ozb het struikelpunt werd, werden alle kaarten op tafel gelegd. "Van te voren hebben we het er over gehad, iedereen wist de consequentie", doelt ze op het tegen de kadernota stemmen van haar fractie.

En zo kwam er een plots einde aan haar politieke carrière. Vanaf 2010 tot 2018 was Van der Zanden fractievoorzitter van PNL om na de verkiezingen van 2018 wethouder te worden op de belangrijke post Financiën. "Zijdelings volg ik de politiek, helemaal afgekickt ben ik nog niet, maar ik volg het niet meer zo intensief als ik altijd gedaan heb."

Van der Zanden heeft nu tijd voor andere dingen, zoals het passen op haar drie kleinkinderen. En lezen. "Daar kwam ik nooit aan toe." En mogelijk gaat ze binnenkort aan de slag om mensen die het financieel zwaar hebben te begeleiden. "Ik ga een cursus volgen bij de stichting Schuldhulpmaatje, in Helmond. Mensen die in de financiële problemen zitten, moeten zichzelf melden bij de stichting. Daarna gaan begeleiders met die mensen aan de slag om de financiële problemen op te lossen. Het doel is een positief resultaat eruit te halen."

Van der Zanden hoopt hiermee snel aan de slag te kunnen en zo het roerige jaar 2019 echt af te kunnen sluiten. "Ik kom nog altijd mensen tegen die ik na mijn vertrek niet gesproken heb. Mensen die niet politiek betrokken zijn. Die willen dan toch nog even persoonlijk zeggen dat ze het jammer vinden."