Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Hang je dierbare herinnering, wens of gedachte in Aarlese Joris' kerstboom

Algemeen

Aarle-Rixtel – De kerstboom bij de kiosk aan de Kouwenberg mag vanaf elf december volgehangen worden met brieven en kaartjes. Tot vijf januari heeft iedereen de kans om zijn persoonlijke wens of boodschap in de boom te hangen. Afgelopen woensdag hing initiatiefnemer André van Berne de eerste herinnering in de boom.

Tijd van bezinning, herinneringen en toekomstdromen
De dagen worden korter en overal worden voorbereidingen getroffen voor het kerstfeest. Herinneringen worden opgehaald tijdens het kerstdiner of onder de kerstboom. Herinneringen aan vervlogen tijden en aan geliefden die het kerstfeest niet meer mee kunnen vieren. Het kerstfeest is ook het feest van wensen. Met het nieuwe jaar in zicht wordt tevens uitgekeken naar de toekomst. Het nieuwe jaar ligt fris in het vooruitzicht. Wat nemen we ons voor om anders te doen? Het televisieprogramma Joris' Kerstboom voorziet in deze behoefte. André van Berne hing zijn herinnering al op in de kerstboom in 's-Hertogenbosch, maar toen de boom er een jaar niet was, besloot hij de gemeente te benaderen om een boom in zijn woonplaats Aarle-Rixtel te plaatsen. Daarom mag hij op deze kille, natte namiddag na Sinterklaas de boom in gebruik nemen en de warmte van mooie verhalen naar het plein halen.

Boom voor iedereen
Iedereen die wil mag iets in de boom hangen. André hangt een mooi eerbetoon aan zijn ouders op, die hij met kerst mist. Meteen ontstaan rondom de boom verhalen over de ouders van André, precies zoals bedoeld is. Mensen zijn heengegaan, maar niet vergeten. Ze worden door de kerstboom in het licht gezet. Nadat André samen met burgemeester Frank van der Meijden zijn ouders heeft herdacht, mogen meer mensen iets in de boom hangen. Angela de Regter heeft een mooi verhaal over haar overleden hond. "Spike stierf in februari 2016", vertelt Angela, "maar hij zit nog altijd in mijn hart." Avy uit groep 6/7 van basisschool De Driehoek mocht met haar oma mee naar de boom. "Oma vertelde over de wensboom en ik had wel een wens", lacht Avy. "Graag zou ik een tweelinghond willen en dan zou ik ze 'Marsmello' en 'Chocolo' noemen." Diverse kaartjes worden in de boom gehangen. Mooie wensen en gedachtes, alles mag en iedereen is tot vijf januari welkom. Hopelijk ontstaan er op het koude plein warme verhalen van mensen die tijdens de donkere dagen rond kerst samenkomen in het licht van een kerstboom.

Afbeelding
Afbeelding